Świąteczne grzybki
Te ciasteczka zadowolą zarówno dużych, jak i małych łasuchów. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze pięknie wyglądają. Wypróbujcie przepis na święta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 1 op. cukru waniliowego
Biały krem:
- 1 kostka margaryny
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
- cukier waniliowy
Polewa czekoladowa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki margaryny Niezbędnej
- 3 łyżki mleka Mleczna Zagroda
- 2 łyżki kakao
Ciasto: mąkę i margarynę posiekaj nożem. Dodaj śmietanę i cukier waniliowy, szybko zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkuj i wytnij z niego - szklanką i foremką do babeczek - pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblep posmarowaną tłuszczem zewnętrzną strony foremek do babeczek. Wytnij małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką. Uformuj z rulonu ciasta - korzonki grzybków, maczaj je w białku, a koniuszki w maku. Wszystkie elementy upiec na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).
Krem: z mleka, cukru i mąki ugotuj budyń. Jeszcze gorący krem zmiksuj z margaryną.
Polewa: mleko i masło rozpuścić w garnku. Cukier i kakao wymieszaj, dodaj mleko z margaryną, utrzyj na gładką masę. Gdy kapelusze ostygną, posmaruj je polewą czekoladową (najlepiej jest ułożyć je wcześniej na metalowej kratce). Gdy wyschną, wypełnij kapelusze od środka ciepłym kremem, zamknij spodem, a w dziurkę włóż nóżkę grzybka. Gotowe!
Bardzo smaczny i elegancki deser. Polecam!
Przepis dodał użytkownik sasanka12317
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze