Trwa ładowanie...
d1srwbc
d1srwbc

Świąteczne grzybki

Przepis

Te ciasteczka zadowolą zarówno dużych, jak i małych łasuchów. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze pięknie wyglądają. Wypróbujcie przepis na święta.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Świąteczne grzybki
123RF
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 op. cukru waniliowego

Biały krem:

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • cukier waniliowy

Polewa czekoladowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny Niezbędnej
  • 3 łyżki mleka Mleczna Zagroda
  • 2 łyżki kakao
Przepis

Ciasto: mąkę i margarynę posiekaj nożem. Dodaj śmietanę i cukier waniliowy, szybko zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkuj i wytnij z niego - szklanką i foremką do babeczek - pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblep posmarowaną tłuszczem zewnętrzną strony foremek do babeczek. Wytnij małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką. Uformuj z rulonu ciasta - korzonki grzybków, maczaj je w białku, a koniuszki w maku. Wszystkie elementy upiec na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).

Krem: z mleka, cukru i mąki ugotuj budyń. Jeszcze gorący krem zmiksuj z margaryną.

Polewa: mleko i masło rozpuścić w garnku. Cukier i kakao wymieszaj, dodaj mleko z margaryną, utrzyj na gładką masę. Gdy kapelusze ostygną, posmaruj je polewą czekoladową (najlepiej jest ułożyć je wcześniej na metalowej kratce). Gdy wyschną, wypełnij kapelusze od środka ciepłym kremem, zamknij spodem, a w dziurkę włóż nóżkę grzybka. Gotowe!

Bardzo smaczny i elegancki deser. Polecam!

Przepis dodał użytkownik sasanka12317

Świąteczne grzybki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1srwbc
d1srwbc
d1srwbc
d1srwbc
Więcej tematów
d1srwbc