Świąteczne grzybki

Te ciasteczka zadowolą zarówno dużych, jak i małych łasuchów. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze pięknie wyglądają. Wypróbujcie przepis na święta.

Świąteczne grzybkiŚwiąteczne grzybki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 op. cukru waniliowego

Biały krem:

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • cukier waniliowy

Polewa czekoladowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny Niezbędnej
  • 3 łyżki mleka Mleczna Zagroda
  • 2 łyżki kakao

Przepis

Ciasto: mąkę i margarynę posiekaj nożem. Dodaj śmietanę i cukier waniliowy, szybko zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkuj i wytnij z niego - szklanką i foremką do babeczek - pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblep posmarowaną tłuszczem zewnętrzną strony foremek do babeczek. Wytnij małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką. Uformuj z rulonu ciasta - korzonki grzybków, maczaj je w białku, a koniuszki w maku. Wszystkie elementy upiec na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).

Przepis

Krem: z mleka, cukru i mąki ugotuj budyń. Jeszcze gorący krem zmiksuj z margaryną.

Przepis

Polewa: mleko i masło rozpuścić w garnku. Cukier i kakao wymieszaj, dodaj mleko z margaryną, utrzyj na gładką masę. Gdy kapelusze ostygną, posmaruj je polewą czekoladową (najlepiej jest ułożyć je wcześniej na metalowej kratce). Gdy wyschną, wypełnij kapelusze od środka ciepłym kremem, zamknij spodem, a w dziurkę włóż nóżkę grzybka. Gotowe!

Przepis

Bardzo smaczny i elegancki deser. Polecam!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja