Świąteczne grzybki

Te ciasteczka zadowolą zarówno dużych, jak i małych łasuchów. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze pięknie wyglądają. Wypróbujcie przepis na święta.

Świąteczne grzybkiŚwiąteczne grzybki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 op. cukru waniliowego

Biały krem:

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • cukier waniliowy

Polewa czekoladowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny Niezbędnej
  • 3 łyżki mleka Mleczna Zagroda
  • 2 łyżki kakao

Przepis

Ciasto: mąkę i margarynę posiekaj nożem. Dodaj śmietanę i cukier waniliowy, szybko zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkuj i wytnij z niego - szklanką i foremką do babeczek - pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblep posmarowaną tłuszczem zewnętrzną strony foremek do babeczek. Wytnij małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką. Uformuj z rulonu ciasta - korzonki grzybków, maczaj je w białku, a koniuszki w maku. Wszystkie elementy upiec na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).

Przepis

Krem: z mleka, cukru i mąki ugotuj budyń. Jeszcze gorący krem zmiksuj z margaryną.

Przepis

Polewa: mleko i masło rozpuścić w garnku. Cukier i kakao wymieszaj, dodaj mleko z margaryną, utrzyj na gładką masę. Gdy kapelusze ostygną, posmaruj je polewą czekoladową (najlepiej jest ułożyć je wcześniej na metalowej kratce). Gdy wyschną, wypełnij kapelusze od środka ciepłym kremem, zamknij spodem, a w dziurkę włóż nóżkę grzybka. Gotowe!

Przepis

Bardzo smaczny i elegancki deser. Polecam!

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟