Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
Nic tak nie rozgrzeje w chłodny dzień, jak talerz aromatycznej zupy. Świetnym pomysłem na jesień jest francuska zupa cebulowa. Ma piękny kolor i obłędnie pachnie. Sekretem jej smaku jest karmelizowana cebula. Zupę można podać z grzankami lub zapiec w kokilkach pod ciastem francuskim.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g obranej cebuli,
- 3 łyżki klarowanego masła,
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml białego wina,
- ok. 750 ml bulionu warzywnego,
- świeży tymianek,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę. Masło rozgrzać w garnku o grubym dnie, dodać pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu, mieszając tylko od czasu do czasu, aż stanie się lekko brązowa. Pod koniec dodać czosnek, dusić jeszcze ok. minutę, wlać wino i wymieszać. Następnie zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę. Wtedy wlać bulion oraz tymianek i gotować zupę na wolnym ogniu pod przykryciem przez minimum 30-40 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Zobacz wideo: Francuska zupa krem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze