Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie iStock
Podziel się

Nic tak nie rozgrzeje w chłodny dzień, jak talerz aromatycznej zupy. Świetnym pomysłem na jesień jest francuska zupa cebulowa. Ma piękny kolor i obłędnie pachnie. Sekretem jej smaku jest karmelizowana cebula. Zupę można podać z grzankami lub zapiec w kokilkach pod ciastem francuskim.

Składniki
  • 500 g obranej cebuli,
  • 3 łyżki klarowanego masła,
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml białego wina,
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego,
  • świeży tymianek,
  • sól i świeżo mielony pieprz.
Przepis

Cebulę obrać i pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę. Masło rozgrzać w garnku o grubym dnie, dodać pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu, mieszając tylko od czasu do czasu, aż stanie się lekko brązowa. Pod koniec dodać czosnek, dusić jeszcze ok. minutę, wlać wino i wymieszać. Następnie zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę. Wtedy wlać bulion oraz tymianek i gotować zupę na wolnym ogniu pod przykryciem przez minimum 30-40 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Zobacz wideo: Francuska zupa krem

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne