Cannelloni z pora z ziemniakami
Faszerowane pory? Czemu nie. "rurki" z tego warzywa mogą z powodzeniem udawać makaron typu cannelloni. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 duży por z długą częścią białą
- 800 g obranych ziemniaków
- 60 g suszonych pomidorów w oliwie
- oliwa
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- chilli
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora. Potrzebnych nam będzie 7 8 "rurek". Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół do środka i rozłożyć kolejne warstwy na płasko. Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania. Pozostałą jasną część pora pokroić w cienkie plasterki i poddusić je na oliwie. Z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić w paski. Chilli posiekać. Kartofle ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, odparować. Dodać do nich masło, śmietanę, pomidory, chilli i utłuc. Następnie wymieszać z porem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wypełnić rurki farszem - masę ziemniaczana włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do rurek z pora. Jeżeli mamy plastry pora należy układać trochę farszu na brzeg i zwijać. Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć cannelloni. Każdą rurkę posmarować oliwą, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ryb.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze