Sałatki
Sałatka to potrawa, którą zazwyczaj przygotowuje się ze świeżych warzyw. Kolorowa, zdrowa i pełna wartości odżywczych . Jest symbolem diety odchudzającej, ale tak naprawdę wszyscy z chęcią po nią sięgamy.
Sałaty i sałatki, kto ich nie uwielbia? Ich uniwersalność sprawia, że bez względu na okazję czy charakter przyjęcia, możemy je spokojnie zaserwować. Romantyczna kolacja z partnerem, obiad z rodziną czy oficjalne spotkanie – sałatka zawsze będzie zdawała egzamin. Co więcej, może stanowić osobne i pełnowartościowe danie lub być uzupełnieniem serwowanej potrawy głównej. Podajemy ją na ciepło lub zimno, z dodatkiem mięs, ryb czy owoców morza, w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej – każdy znajdzie coś dla siebie.
Sałatki jarzynowe
Smak tradycyjnej sałatki jarzynowej najprawdopodobniej zna każdy Polak. Kojarzy nam się z rodzinnymi przyjęciami, zwłaszcza tymi świątecznymi. Przygotowujemy ją z gotowanych warzyw, groszku, majonezu i jajek. Jest to przykład sałatki, która wcale nie jest tak zdrowa i dietetyczna.
Warto jednak podkreślić, że sałatki jarzynowe wcale nie muszą być tak ciężkie. Są przepisy, w których nie znajdziemy wysokokalorycznego majonezu oraz jajek, a smak sałatki pozostanie równie dobry.
*Sałatki z mięsem *
Chociaż podstawą sałatek są oczywiście warzywa, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do nich mięso: gotowane, smażone, grillowane lub pieczone. Najbardziej popularnym dodatkiem mięsnym jest oczywiście kurczak, ale w książkach kucharskich znajdziemy również wiele przepisów na łączenie warzyw z indykiem, kaczką czy wołowiną.
Sałatki z owocami morza
Chociaż nie są tak popularne w naszym kraju, na południu Europy sałatki z owocami morza są bardzo popularne. Niewątpliwie najczęściej spotkamy się z połączeniem smaku świeżych warzyw i krewetek. Tak skomponowana sałatka jest lekka, świeża i naprawdę pyszna.
Fani owoców morza z pewnością zachwycą się również sałatką z małżami w sosie winnym lub połączeniem ryżu, warzyw i paluszków krabowych.
Sałatki z makaronem
W ostatnim czasie sałatki z makaronem podbijają imprezowe stoły. Są świeże, lekkie, a jednocześnie bardzo sycące. Może być z tuńczykiem i pomidorami suszonymi lub z dodatkiem fety i kurczaka – wybór jest ogromny, dlatego na każdym przyjęciu możemy zaskakiwać naszych gości inną sałatką.