Trwa ładowanie...
dzw9dpx

Sałatki

iStock
Źródło: iStock

Sałatka to potrawa, którą zazwyczaj przygotowuje się ze świeżych warzyw. Kolorowa, zdrowa i pełna wartości odżywczych . Jest symbolem diety odchudzającej, ale tak naprawdę wszyscy z chęcią po nią sięgamy.

Sałaty i sałatki, kto ich nie uwielbia? Ich uniwersalność sprawia, że bez względu na okazję czy charakter przyjęcia, możemy je spokojnie zaserwować. Romantyczna kolacja z partnerem, obiad z rodziną czy oficjalne spotkanie – sałatka zawsze będzie zdawała egzamin. Co więcej, może stanowić osobne i pełnowartościowe danie lub być uzupełnieniem serwowanej potrawy głównej. Podajemy ją na ciepło lub zimno, z dodatkiem mięs, ryb czy owoców morza, w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej – każdy znajdzie coś dla siebie.

Sałatki jarzynowe
Smak tradycyjnej sałatki jarzynowej najprawdopodobniej zna każdy Polak. Kojarzy nam się z rodzinnymi przyjęciami, zwłaszcza tymi świątecznymi. Przygotowujemy ją z gotowanych warzyw, groszku, majonezu i jajek. Jest to przykład sałatki, która wcale nie jest tak zdrowa i dietetyczna.

Warto jednak podkreślić, że sałatki jarzynowe wcale nie muszą być tak ciężkie. Są przepisy, w których nie znajdziemy wysokokalorycznego majonezu oraz jajek, a smak sałatki pozostanie równie dobry.

*Sałatki z mięsem *
Chociaż podstawą sałatek są oczywiście warzywa, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do nich mięso: gotowane, smażone, grillowane lub pieczone. Najbardziej popularnym dodatkiem mięsnym jest oczywiście kurczak, ale w książkach kucharskich znajdziemy również wiele przepisów na łączenie warzyw z indykiem, kaczką czy wołowiną.

Sałatki z owocami morza
Chociaż nie są tak popularne w naszym kraju, na południu Europy sałatki z owocami morza są bardzo popularne. Niewątpliwie najczęściej spotkamy się z połączeniem smaku świeżych warzyw i krewetek. Tak skomponowana sałatka jest lekka, świeża i naprawdę pyszna.

Fani owoców morza z pewnością zachwycą się również sałatką z małżami w sosie winnym lub połączeniem ryżu, warzyw i paluszków krabowych.

Sałatki z makaronem
W ostatnim czasie sałatki z makaronem podbijają imprezowe stoły. Są świeże, lekkie, a jednocześnie bardzo sycące. Może być z tuńczykiem i pomidorami suszonymi lub z dodatkiem fety i kurczaka – wybór jest ogromny, dlatego na każdym przyjęciu możemy zaskakiwać naszych gości inną sałatką.

Przepisy

dzw9dpx
dzw9dpx
dzw9dpx
dzw9dpx
dzw9dpx
dzw9dpx
Więcej tematów
dzw9dpx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj