Trwa ładowanie...
d3xnnnb
d3xnnnb

Ekspresowe leniwe pierogi

Przepis

Przepis na pierogi leniwe jest stary jak świat, choć poszczególne opisy różnią się między sobą minimalnie. Najważniejsze, że to danie proste, sycące i bardzo smaczne. Przepis prosto z bloga "Kuchenny kredens".

3.4
(35 głosów)
Oceń:
d3xnnnb
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Ekspresowe leniwe pierogi
www.kuchennykredens.pl
Ekspresowe leniwe pierogi
Składniki
  • 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)
  • 2 jajka
  • od kilku łyżek do pół szklanki mąki
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • cukier
  • masło
  • zrumieniona bułka tarta
Przepis

Wstawić do gotowania duży garnek (najlepiej szeroki) osolonej wody. W czasie, gdy woda się gotuje, zagnieść ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Twaróg rozetrzeć z łyżką masła i żółtkami. Wymieszać z 4-5 łyżkami mąki. Dodać ubitą pianę z białek i na wysypanej grubo mąką stolnicy zagnieść ciasto, podsypując w miarę potrzeby mąką, by dało się formować (z ilością mąki nie przesadzać, inaczej kluski wyjdą twarde).
Z ciasta uformować długi wałek, spłaszczyć i ponacinać delikatnie z wierzchu nożem kratkę. Kroić w ukośnie małe pierożki i wrzucać na wrzącą wodę. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i od razu podawać polane roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą lub posypane cukrem.
Zobacz także: prosty i obłędnie smaczny tort czekoladowy

d3xnnnb
Ekspresowe leniwe pierogi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

97
16
Share
d3xnnnb
d3xnnnb

d3xnnnb
d3xnnnb
d3xnnnb