Trwa ładowanie...
d4e47sv
Magda Pomorska

Ekspresowe leniwe pierogi

Przepis

Przepis na pierogi leniwe jest stary jak świat, choć poszczególne opisy różnią się między sobą minimalnie. Najważniejsze, że to danie proste, sycące i bardzo smaczne. Przepis prosto z bloga "Kuchenny kredens".

d4e47sv
3.4
(35 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • 250 g twarogu (półtłusty lub pełnotłusty)
  • 2 jajka
  • od kilku łyżek do pół szklanki mąki
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • cukier
  • masło
  • zrumieniona bułka tarta
Przepis

Wstawić do gotowania duży garnek (najlepiej szeroki) osolonej wody. W czasie, gdy woda się gotuje, zagnieść ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Twaróg rozetrzeć z łyżką masła i żółtkami. Wymieszać z 4-5 łyżkami mąki. Dodać ubitą pianę z białek i na wysypanej grubo mąką stolnicy zagnieść ciasto, podsypując w miarę potrzeby mąką, by dało się formować (z ilością mąki nie przesadzać, inaczej kluski wyjdą twarde).
Z ciasta uformować długi wałek, spłaszczyć i ponacinać delikatnie z wierzchu nożem kratkę. Kroić w ukośnie małe pierożki i wrzucać na wrzącą wodę. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i od razu podawać polane roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą lub posypane cukrem.
Zobacz także: prosty i obłędnie smaczny tort czekoladowy

Ekspresowe leniwe pierogi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

97
16
Share
d4e47sv

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e47sv
d4e47sv
d4e47sv
d4e47sv
Więcej tematów
d4e47sv