Jak zrobić idealne ciasto marchewkowe

Największymi miłośnikami tego specjału są mieszkańcy Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, gdzie można kupić go niemal w każdej cukierni czy restauracji. Także Polacy mają bogatą tradycję w wypiekaniu ciasta marchewkowego. Co warto o nim wiedzieć?

Jak zrobić idealne ciasto marchewkowe
Źródło zdjęć: © iStock.com

Marchewkę ceniono już w średniowieczu, ale ówczesne warzywo nie przypominało współczesnego, ponieważ występowało w kolorze żółtym lub czerwonym. Pomarańczową odmianę wyhodowano dopiero w XVII wieku w Holandii i to ona stała się szczególnie chętnie uprawiana i spożywana, także w naszej części Europy.

Jako produkt szczególnie bogaty w cukier, marchewka od wieków gości w składzie rozmaitych słodkich przysmaków, np. piernika marchwiowego lub szczególnie popularnych na Mazowszu i Lubelszczyźnie marchwiaków, czyli strucli z nadzieniem marchwiowo-makowym, wypiekanych m.in. z okazji dnia Wszystkich Świętych.

Od dawna dużą popularnością cieszy się również ciasto marchewkowe, w różnych odsłonach. Na liście produktów tradycyjnych znajdziemy m.in. kaszubski kuch marchewny, który początkowo nazywano "biednym ciastem", gdyż przygotowywano je tylko z podstawowych i łatwo dostępnych składników: marchewki, mąki i wody. Wraz ze wzrostem zasobności kaszubskie gospodynie zaczęły dodawać także bakalie, kakao, olej czy korzenne przyprawy, zwłaszcza cynamon, którego nie może też zabraknąć w innym tradycyjnym specjale – kujawskim cieście marchewkowy. Wypiekano go na co dzień, na rodzinne spotkania i uroczystości lub odpusty.

Zobacz też: Jajko na miękko z musztardowymi grzankami

Carrot cake nie wychodzi z mody

Ciasto marchewkowe nie jest jednak tylko polską specjalnością. Zdecydowanie częściej pojawia się na stołach mieszkańców Wielkiej Brytanii, szczególnie od czasów II wojny światowej, gdy z powodu racjonowania żywności w gospodarstwach domowych systematycznie brakowało cukru i konieczne było poszukiwanie jego zamienników. Słodka marchewka idealnie wypełniła tę lukę.

Do dziś carrot cake jest jednym z najbardziej lubianych przez Brytyjczyków ciast, dostępnym niemal w każdej cukierni, kawiarni czy restauracji. Bez trudu kupimy je również w wielu sklepach spożywczych w Londynie czy Manchesterze.

W latach 60. i 70. XX wieku moda na ciasto marchewkowe z kremową glazurą opanowała również Stany Zjednoczone. Gdy znany amerykański kanał kulinarny Food Network stworzył ranking najpopularniejszych przysmaków lat 70., ten prosty deser znalazł się w ścisłej czołówce. Amerykanie wciąż zajadają się ciastem marchewkowym, często wypiekanym m.in. przy okazji Dnia Dziękczynienia.

Za ojczyznę tego specjału uchodzi jednak Szwajcaria, gdzie od wieków króluje rüblitorte, czyli tort marchewkowo-orzechowy.

Przepis na ciasto marchewkowe

Przygotowanie ciasta marchewkowego nie jest specjalnie trudne. Najważniejszy jest wybór dobrej jakości składników, zwłaszcza marchewki, która powinna być świeża i soczysta.

Będziemy potrzebować ok. 60 dag tego warzywa. Należy je dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 50 dag mąki pszennej przesiewamy z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i dwoma łyżeczkami sody oczyszczonej, dodajemy łyżeczkę cynamonu oraz po szczypcie zmielonych goździków, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego.

Sześć jajek ubijamy z drobnym cukrem do wypieków (30 dag) i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie zmniejszamy obroty miksera i partiami dodajemy mąkę z przyprawami na przemian z olejem rzepakowym (1,5 szklanki). Dodajemy grubo posiekane orzechy (szklankę) i 100 g rodzynek, a na koniec startą marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy.

To wersja podstawowa, ale możemy trochę poeksperymentować. Ciekawym pomysłem jest np. dodanie co ciasta startego jabłka lub posiekanego ananasa z puszki. Niektórzy wzbogacają wypiek suszoną żurawiną i miodem.

Masę przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po wystudzeniu, ciasto możemy przełożyć kremem z serka śmietankowego utartego z masłem, cukrem pudrem i pastą waniliową. Świetnie smakuje również polane lukrem i posypane orzechami włoskimi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia