Jak zrobić idealne ciasto marchewkowe

Największymi miłośnikami tego specjału są mieszkańcy Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, gdzie można kupić go niemal w każdej cukierni czy restauracji. Także Polacy mają bogatą tradycję w wypiekaniu ciasta marchewkowego. Co warto o nim wiedzieć?

Jak zrobić idealne ciasto marchewkowe
Źródło zdjęć: © iStock.com

Marchewkę ceniono już w średniowieczu, ale ówczesne warzywo nie przypominało współczesnego, ponieważ występowało w kolorze żółtym lub czerwonym. Pomarańczową odmianę wyhodowano dopiero w XVII wieku w Holandii i to ona stała się szczególnie chętnie uprawiana i spożywana, także w naszej części Europy.

Jako produkt szczególnie bogaty w cukier, marchewka od wieków gości w składzie rozmaitych słodkich przysmaków, np. piernika marchwiowego lub szczególnie popularnych na Mazowszu i Lubelszczyźnie marchwiaków, czyli strucli z nadzieniem marchwiowo-makowym, wypiekanych m.in. z okazji dnia Wszystkich Świętych.

Od dawna dużą popularnością cieszy się również ciasto marchewkowe, w różnych odsłonach. Na liście produktów tradycyjnych znajdziemy m.in. kaszubski kuch marchewny, który początkowo nazywano "biednym ciastem", gdyż przygotowywano je tylko z podstawowych i łatwo dostępnych składników: marchewki, mąki i wody. Wraz ze wzrostem zasobności kaszubskie gospodynie zaczęły dodawać także bakalie, kakao, olej czy korzenne przyprawy, zwłaszcza cynamon, którego nie może też zabraknąć w innym tradycyjnym specjale – kujawskim cieście marchewkowy. Wypiekano go na co dzień, na rodzinne spotkania i uroczystości lub odpusty.

Zobacz też: Jajko na miękko z musztardowymi grzankami

Carrot cake nie wychodzi z mody

Ciasto marchewkowe nie jest jednak tylko polską specjalnością. Zdecydowanie częściej pojawia się na stołach mieszkańców Wielkiej Brytanii, szczególnie od czasów II wojny światowej, gdy z powodu racjonowania żywności w gospodarstwach domowych systematycznie brakowało cukru i konieczne było poszukiwanie jego zamienników. Słodka marchewka idealnie wypełniła tę lukę.

Do dziś carrot cake jest jednym z najbardziej lubianych przez Brytyjczyków ciast, dostępnym niemal w każdej cukierni, kawiarni czy restauracji. Bez trudu kupimy je również w wielu sklepach spożywczych w Londynie czy Manchesterze.

W latach 60. i 70. XX wieku moda na ciasto marchewkowe z kremową glazurą opanowała również Stany Zjednoczone. Gdy znany amerykański kanał kulinarny Food Network stworzył ranking najpopularniejszych przysmaków lat 70., ten prosty deser znalazł się w ścisłej czołówce. Amerykanie wciąż zajadają się ciastem marchewkowym, często wypiekanym m.in. przy okazji Dnia Dziękczynienia.

Za ojczyznę tego specjału uchodzi jednak Szwajcaria, gdzie od wieków króluje rüblitorte, czyli tort marchewkowo-orzechowy.

Przepis na ciasto marchewkowe

Przygotowanie ciasta marchewkowego nie jest specjalnie trudne. Najważniejszy jest wybór dobrej jakości składników, zwłaszcza marchewki, która powinna być świeża i soczysta.

Będziemy potrzebować ok. 60 dag tego warzywa. Należy je dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 50 dag mąki pszennej przesiewamy z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i dwoma łyżeczkami sody oczyszczonej, dodajemy łyżeczkę cynamonu oraz po szczypcie zmielonych goździków, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego.

Sześć jajek ubijamy z drobnym cukrem do wypieków (30 dag) i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie zmniejszamy obroty miksera i partiami dodajemy mąkę z przyprawami na przemian z olejem rzepakowym (1,5 szklanki). Dodajemy grubo posiekane orzechy (szklankę) i 100 g rodzynek, a na koniec startą marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy.

To wersja podstawowa, ale możemy trochę poeksperymentować. Ciekawym pomysłem jest np. dodanie co ciasta startego jabłka lub posiekanego ananasa z puszki. Niektórzy wzbogacają wypiek suszoną żurawiną i miodem.

Masę przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po wystudzeniu, ciasto możemy przełożyć kremem z serka śmietankowego utartego z masłem, cukrem pudrem i pastą waniliową. Świetnie smakuje również polane lukrem i posypane orzechami włoskimi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm