Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym
Co podać zamiast czerwonego barszczu z uszkami? Oczywiście aromatyczną zupę grzybową. Dodatkiem do kremu z grzybów będzie zapiekane puree. Palce lizac.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- ziemniaki ugotowane 1 kg
- ser żółty 200 g
- masło 200 g
- rukola
- mrożona zupa grzybowa
- śmietana 30 proc. 500 ml
- oliwa z oliwek 100 ml
- sól, pieprz
- papier do pieczenia
Zupę grzybową Hortex zalewamy połową ilości wody podanej na opakowaniu. Gotujemy ok. 15 min, następnie dodajemy śmietanę i przecieramy aż powstanie krem. Ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy połowę masła i starty żółty ser, doprawiamy do smaku. Przy pomocy papieru Saga formujemy tubę, wkładamy puree i formujemy w głębokim talerzu kopiec, który następnie zapiekamy w piekarniku ok. 5 min temp 180 st. Do kremu grzybowego dodajemy pozostałe masło, lekko podgrzewamy i ubijamy mikserem aż powstanie delikatna piana. Następnie wlewamy do talerza z puree. Rukolę Fit&Easy miksujemy z oliwą z oliwek aż powstanie emulsja, którą dekorujemy talerz.
O autorze - Warsztaty Kulinarne
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Przepis poleca Warsztaty Kulinarne
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze