Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym

Co podać zamiast czerwonego barszczu z uszkami? Oczywiście aromatyczną zupę grzybową. Dodatkiem do kremu z grzybów będzie zapiekane puree. Palce lizac.

Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanymKrem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • ser żółty 200 g
  • masło 200 g
  • rukola
  • mrożona zupa grzybowa
  • śmietana 30 proc. 500 ml
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • sól, pieprz
  • papier do pieczenia

Przepis

Zupę grzybową Hortex zalewamy połową ilości wody podanej na opakowaniu. Gotujemy ok. 15 min, następnie dodajemy śmietanę i przecieramy aż powstanie krem. Ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy połowę masła i starty żółty ser, doprawiamy do smaku. Przy pomocy papieru Saga formujemy tubę, wkładamy puree i formujemy w głębokim talerzu kopiec, który następnie zapiekamy w piekarniku ok. 5 min temp 180 st. Do kremu grzybowego dodajemy pozostałe masło, lekko podgrzewamy i ubijamy mikserem aż powstanie delikatna piana. Następnie wlewamy do talerza z puree. Rukolę Fit&Easy miksujemy z oliwą z oliwek aż powstanie emulsja, którą dekorujemy talerz.

O autorze - Warsztaty Kulinarne

Przepis

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀