Trwa ładowanie...
d2dpc42
d2dpc42

Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym

Przepis

Co podać zamiast czerwonego barszczu z uszkami? Oczywiście aromatyczną zupę grzybową. Dodatkiem do kremu z grzybów będzie zapiekane puree. Palce lizac.

4.0
(4 głosy)
Oceń:
d2dpc42
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym
123RF
Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym
Składniki
  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • ser żółty 200 g
  • masło 200 g
  • rukola
  • mrożona zupa grzybowa
  • śmietana 30 proc. 500 ml
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • sól, pieprz
  • papier do pieczenia
Przepis

Zupę grzybową Hortex zalewamy połową ilości wody podanej na opakowaniu. Gotujemy ok. 15 min, następnie dodajemy śmietanę i przecieramy aż powstanie krem. Ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy połowę masła i starty żółty ser, doprawiamy do smaku. Przy pomocy papieru Saga formujemy tubę, wkładamy puree i formujemy w głębokim talerzu kopiec, który następnie zapiekamy w piekarniku ok. 5 min temp 180 st. Do kremu grzybowego dodajemy pozostałe masło, lekko podgrzewamy i ubijamy mikserem aż powstanie delikatna piana. Następnie wlewamy do talerza z puree. Rukolę Fit&Easy miksujemy z oliwą z oliwek aż powstanie emulsja, którą dekorujemy talerz.

O autorze - Warsztaty Kulinarne

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Przepis poleca Warsztaty Kulinarne

d2dpc42
Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2dpc42
d2dpc42

d2dpc42
d2dpc42
d2dpc42