Trwa ładowanie...
d23v7ww
d23v7ww

Soczysta pieczeń z mielonego mięsa

Przepis

Przepyszna pieczeń, którą można przygotować na wiele sposobów, dodając do mięsa swoje ulubione składniki i przyprawy. Jest łatwa w przygotowaniu i wyjątkowo soczysta. Doskonale smakuje zarówno po wyjęciu z piekarnika, jak i na drugi dzień na kanapce. Przepis z bloga "Marta M.".

3.6
(8 głosów)
Oceń:
d23v7ww
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Zdjęcie
Marta M.
Składniki
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula poszatkowana w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • garść natki pietruszki, grubo krojonej
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ulubionego sera (u mnie jest to mieszanka mozzarelli i cheddara)
  • sól, pieprz wedle uznania

Pomada:

  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka cukru/miodu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
Przepis

Wszystkie składniki na przygotowanie mięsa wymieszaj w większej misce i odstaw tak przygotowane mięso na minimum 30 minut do lodówki (jeśli się śpieszysz, możesz ominąć ten krok i od razu przejeść do pieczenia). Nastaw piekarnik na 170 st. C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wymieszane mięso uformuj na kształt pieczeni i ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika. Składniki na pomadę wymieszaj w małej miseczce.
Po 30 minutach pieczenia pieczeni, posmaruj ją pomadą i piecz kolejne 30 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

d23v7ww
Soczysta pieczeń z mielonego mięsa
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

38
14
Share
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww