Soczysta pieczeń z mielonego mięsa
Przepyszna pieczeń, którą można przygotować na wiele sposobów, dodając do mięsa swoje ulubione składniki i przyprawy. Jest łatwa w przygotowaniu i wyjątkowo soczysta. Doskonale smakuje zarówno po wyjęciu z piekarnika, jak i na drugi dzień na kanapce. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 cebula poszatkowana w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- garść natki pietruszki, grubo krojonej
- 3 łyżki ketchupu
- 1 jajko
- 3 łyżki ulubionego sera (u mnie jest to mieszanka mozzarelli i cheddara)
- sól, pieprz wedle uznania
Pomada:
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka cukru/miodu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
Wszystkie składniki na przygotowanie mięsa wymieszaj w większej misce i odstaw tak przygotowane mięso na minimum 30 minut do lodówki (jeśli się śpieszysz, możesz ominąć ten krok i od razu przejeść do pieczenia). Nastaw piekarnik na 170 st. C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wymieszane mięso uformuj na kształt pieczeni i ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika. Składniki na pomadę wymieszaj w małej miseczce.
Po 30 minutach pieczenia pieczeni, posmaruj ją pomadą i piecz kolejne 30 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście
src="https://d.wpimg.pl/1037663187-899202209/dorsz.jpg"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze