Kapuśniak na 8 sposobów

Od wieków jedna z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Smaczna, pożywna i rozgrzewająca, dzięki czemu jest świetnym pomysłem na jesienny czy zimowy obiad. Przepisów na kapuśniak istnieje mnóstwo, wybraliśmy kilka najciekawszych.

Pyszna zupa o wyrazistym i ciekawym smaku
Źródło zdjęć: © iStock.com

Kapuśniak ze słoniną

Na słowo "słonina" wzdryga się wiele osób hołdujących zdrowemu stylowi odżywiania, ale czasami warto skusić się na ten produkt, oczywiście pod warunkiem, że jest dobrej jakości i pochodzi ze świń hodowanych naturalnymi metodami. Najpierw należy jednak umyć i drobno pokroić pół kilograma białej kapusty, zalać ją 1,5 l wywaru mięsno-warzywnego i gotować przez ok. 40 minut, w połowie gotowania dodając pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec dokładamy 15 dag pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w cząstki, 10 dag słoniny, zasmażonej i lekko zrumienionej oraz pół szklanki śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, jeszcze chwilę gotujemy.

Kapuśniak z szynką i ogórkami

Pyszna zupa o wyrazistym i ciekawym smaku. Białą kapustę szatkujemy, zalewamy wywarem i gotujemy. W tym czasie obieramy ogórki (ok. 20 dag), przecinamy je na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki i dusimy na maśle. Następnie dodajemy do zupy, razem z pokrojoną w kostkę lub paski wędzoną szynką (5-10 dag) oraz śmietaną (pół szklanki), wymieszaną z niewielką ilością mąki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kapuśniak z kapusty kiszonej

Najbardziej tradycyjna wersja tej popularnej zupy. 50 dag kapusty kiszonej drobno kroimy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, paseczkami marchewki, pietruszki i selera. Osobno gotujemy żeberka wieprzowe (ok. 25 dag). Następnie oddzielamy od kości mięso, które kroimy i dodajemy do wywaru z kapustą. Dokładamy kilka suszonych grzybów, posiekaną i podsmażoną cebulę, a na koniec 3-4 łyżki keczupu.

Kapuśniak z pieczarkami i zacierkami

Chcesz zaskoczyć domowników oryginalnym kapuśniakiem? Skorzystaj z naszego przepisu. 50 dag kapusty białej zalej wywarem mięsno-warzywnym i gotuj, a w tym czasie oczyść, pokrój w paseczki i usmaż 20 dag pieczarek. 10 dag mąki przesiej na stolnicę, wbij jajko, dolej trochę wody i zagnieć ciasto, które następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Takie kluseczki dodaj do zupy pod koniec gotowania, razem z pieczarkami. Gotuj do miękkości, doprawiając solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Po nalaniu na talerze, do zupy możesz dorzucić pokrojony w kostkę ser twarogowy.

Parzybroda

Przysmak wpisany na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Kilogram białej kapusty kroimy na duże kawałki, zaś 15 dag marchewki ścieramy na tarce. Gotujemy na wodzie. Osobno gotujemy 70 dag ziemniaków pokrojonych kostkę i smażymy 60 dag boczku, który dodajemy do gotującej się kapusty. Cebulę kroimy w półplasterki, podsmażamy na złoty kolor i przekładamy do kapusty, podobnie jak ugotowane ziemniaki. Dodajemy szklankę przecieru pomidorowego, posiekany lubczyk, sól i pieprz. Na koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki i zagęszczamy potrawę.

Kapuśniak po krakowsku

Małopolska wersja popularnego kapuśniaka. Pół kilograma kapusty białej szatkujemy i zalewamy wywarem warzywnym. 10 dag dobrej jakości boczku wędzonego kroimy w kostkę, podsmażamy, dokładając do niego drobno pokrojoną cebulę oraz świeżą, pokrojoną w kostkę paprykę (ok. 30 dag). Wszystko podsmażamy, oprószamy mąką i lekko zrumieniamy, a na koniec dodajemy do zupy, razem ze śmietaną (pół szklanki) oraz łyżką opłukanych kaparów.

Kapuśniak z kapusty włoskiej z kalafiorem

Do przygotowania popularnej zupy z powodzeniem można też wykorzystać kapustę włoską. 50 dag tego warzywa szatkujemy, zalewamy wrzącym wywarem i gotujemy. 30 dag kalafiora opłukujemy w lekko zakwaszonej octem wodzie, dzielimy na części i dodajemy do kapusty. Dolewamy dwie szklanki mleka, gotujemy, a na koniec łączymy z dwoma żółtkami. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem.

Kapuśniak z serem pleśniowym

Na pierwszy rzut oka dziwne połączenie składników, jednak efekt okazuje się znakomity. Pół kilograma białej kapusty szatkujemy i gotujemy w wywarze mięsno-warzywnym. W połowie gotowania dodajemy 40 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę. 25 dag mięsa wieprzowego (szynki lub schabu) drobno kroimy i podsmażamy, a następnie dodajemy do zupy, podobnie jak zrumienioną na patelni cebulę. Wszystko razem gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Ser pleśniowy kroimy w kostkę, układamy na talerzach, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też: Sezon na kaki. Dlaczego warto jeść te owoce?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟