Makaron z pomidorowymi polędwiczkami i marchewką
Makaron z sosem pomidorowym, marchewką i polędwiczkami to pomysł na ekspresowy i smaczny obiad. Sekretem są aromatyczne zioła i przyprawy. Przepis z bloga "Moniki Smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. 300 g makaronu np. maccheroni,
- 1 duża polędwiczka wieprzowa,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- ok. 500 g przecieru pomidorowego,
- 1 duża marchew,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 duża biała cebula,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy,
- świeży tymianek,
- ser twardy np. grana padano,
- sól do smaku.
Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz do smaku. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonki. Kroimy w cienkie plasterki (można delikatnie rozbić palcami) i przekładamy do marynaty pomidorowej. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę, a marchewkę po długości, w bardzo cienkie, paski. Najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw w ząbki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z czosnkiem i dodatkiem cukru.
Dodajemy polędwiczki z całą zawartością marynaty, doprawiamy, solą, przyprawą do pizzy i pieprzem do smaku. Całość przesmażamy, krótko (polędwiczka bardzo szybko stanie się miękka, od momentu podgrzania 3 min.). Dodajemy marchewki, makaron i całość mieszamy.
Na sam koniec doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą wg własnego uznania.
Przykrywamy pokrywą i odstawiamy z ognia na 2-3 min, żeby smaki się połączyły, marchewka powinna być al dente. Makaron podajemy z świeżym tymiankiem i startym serem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze