Pieczona golonka z indyka. Miękka i aromatyczna
Znamy dość dobrze golonkę wieprzową, przyrządzaną na różne sposoby. Dzisiaj mam dla was propozycję golonki, ale indyczej. Nieco mniej kaloryczna, a równie smaczna. Danie treściwe, można podawać samodzielnie, dobrze smakuje z sosem czosnkowym, równie doskonała jest w duecie z ryżem" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 indycze golonki
- 1 średnia marchew
- 1/2 główki czosnku
- mała czerwona papryka
- średnia cebula
- 2 średnie ziemniaki
Marynata:
- łyżeczka soli i pieprzu
- łyżeczka czerwonej mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 główki przeciśniętego czosnku
Golonki umyć, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Przygotować marynatę, z dwóch stron posmarować golonki, zamknąć i na min. 1 godz. do lodówki. Marchew pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, ziemniaki na małe ćwiartki, 1/2 czosnku w plasterki. Paprykę w kostkę.
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Wyjąć z lodówki golonki.obsypać warzywami, naczynie przykryć i wstawić do pieczenia na 2 godz. Przed wyjęciem spróbować widelcem mięso, czy jest dostatecznie miękkie. Podawać na ciepło z dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze