WP
WP

Pieczona golonka z indyka. Miękka i aromatyczna - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

Znamy dość dobrze golonkę wieprzową, przyrządzaną na różne sposoby. Dzisiaj mam dla was propozycję golonki, ale indyczej. Nieco mniej kaloryczna, a równie smaczna. Danie treściwe, można podawać samodzielnie, dobrze smakuje z sosem czosnkowym, równie doskonała jest w duecie z ryżem" - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

Składniki
  • 3 indycze golonki
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 główki czosnku
  • mała czerwona papryka
  • średnia cebula
  • 2 średnie ziemniaki

Marynata:

  • łyżeczka soli i pieprzu
  • łyżeczka czerwonej mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 główki przeciśniętego czosnku
Przepis

Golonki umyć, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Przygotować marynatę, z dwóch stron posmarować golonki, zamknąć i na min. 1 godz. do lodówki. Marchew pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, ziemniaki na małe ćwiartki, 1/2 czosnku w plasterki. Paprykę w kostkę.

WP

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Wyjąć z lodówki golonki.obsypać warzywami, naczynie przykryć i wstawić do pieczenia na 2 godz. Przed wyjęciem spróbować widelcem mięso, czy jest dostatecznie miękkie. Podawać na ciepło z dodatkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP