Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

Zupa cebulowa to jeden z klasyków francuskiej kuchni. Jest niezwykle aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Tradycyjnie podaje się ją z serowymi grzankami lub zapieczoną pod pierzynką z ciasta francuskiego. Przepis z bloga "Dailycooking".

Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatycznaFrancuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 750 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g masła
  • sól do smaku
  • 2 lekko czubate łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • ok. 1250 ml bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego

Przepis

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. W szerokim garnku rozgrzać oliwę z połową masła. Dodać cebulę i na średnim ogniu podsmażać ją mieszając często. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie może być za bardzo wysmażona czy też przypalona, bo zupa stanie się gorzka.

Przepis

Do cebuli dodać resztę masła i wlać wino. Na niewielkim ogniu dusić przez 3-4 minuty, mieszając. Do garnka z cebulą wlać bulion, dodać tymianek i sól do smaku. Zupę gotować pod przykryciem i na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Przed podaniem zupę ewentualnie doprawić solą do smaku. Gotową zupę można zmiksować blenderem - całkowicie lub tylko częściowo.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru