Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
Zupa cebulowa to jeden z klasyków francuskiej kuchni. Jest niezwykle aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Tradycyjnie podaje się ją z serowymi grzankami lub zapieczoną pod pierzynką z ciasta francuskiego. Przepis z bloga "Dailycooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. W szerokim garnku rozgrzać oliwę z połową masła. Dodać cebulę i na średnim ogniu podsmażać ją mieszając często. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie może być za bardzo wysmażona czy też przypalona, bo zupa stanie się gorzka.
Do cebuli dodać resztę masła i wlać wino. Na niewielkim ogniu dusić przez 3-4 minuty, mieszając. Do garnka z cebulą wlać bulion, dodać tymianek i sól do smaku. Zupę gotować pod przykryciem i na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Przed podaniem zupę ewentualnie doprawić solą do smaku. Gotową zupę można zmiksować blenderem - całkowicie lub tylko częściowo.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze