Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
Zupa cebulowa to jeden z klasyków francuskiej kuchni. Jest niezwykle aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Tradycyjnie podaje się ją z serowymi grzankami lub zapieczoną pod pierzynką z ciasta francuskiego. Przepis z bloga "Dailycooking".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. W szerokim garnku rozgrzać oliwę z połową masła. Dodać cebulę i na średnim ogniu podsmażać ją mieszając często. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie może być za bardzo wysmażona czy też przypalona, bo zupa stanie się gorzka.
Przepis
Do cebuli dodać resztę masła i wlać wino. Na niewielkim ogniu dusić przez 3-4 minuty, mieszając. Do garnka z cebulą wlać bulion, dodać tymianek i sól do smaku. Zupę gotować pod przykryciem i na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Przed podaniem zupę ewentualnie doprawić solą do smaku. Gotową zupę można zmiksować blenderem - całkowicie lub tylko częściowo.