Trwa ładowanie...
d1b8ym2
d1b8ym2

Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

Przepis

Zupa cebulowa to jeden z klasyków francuskiej kuchni. Jest niezwykle aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Tradycyjnie podaje się ją z serowymi grzankami lub zapieczoną pod pierzynką z ciasta francuskiego. Przepis z bloga "Dailycooking".

3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
Daylicooking.pl
Składniki
  • 750 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g masła
  • sól do smaku
  • 2 lekko czubate łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • ok. 1250 ml bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego
Przepis

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. W szerokim garnku rozgrzać oliwę z połową masła. Dodać cebulę i na średnim ogniu podsmażać ją mieszając często. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie może być za bardzo wysmażona czy też przypalona, bo zupa stanie się gorzka.

Do cebuli dodać resztę masła i wlać wino. Na niewielkim ogniu dusić przez 3-4 minuty, mieszając. Do garnka z cebulą wlać bulion, dodać tymianek i sól do smaku. Zupę gotować pod przykryciem i na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Przed podaniem zupę ewentualnie doprawić solą do smaku. Gotową zupę można zmiksować blenderem - całkowicie lub tylko częściowo.

Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
2
Share
d1b8ym2
d1b8ym2
d1b8ym2
d1b8ym2
Więcej tematów
d1b8ym2