Dietetyczne, ucierane ciasto z owocami
Ucierane ciasta to klasyk wśród polskich wypieków. Nasze babcie robią takie od dekad, ale wraz z modą na zdrowe odżywianie pojawiły się nieco odchudzone i zdrowsze wersje. Ciasto z portalu "Szczęśliwi bez cukru" jest doskonałym przykładem. Bez obaw po kawałek takiego ciacha mogą sięgać osoby na diecie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 2 szklanki mąki (może być miks mąk bezglutenowych),
- 3 jajka (lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody do uzyskania konsystencji białka jajka),
- pół szklanki ksylitolu,
- pół szklanki oleju, np. rzepakowego,
- skórka i sok z 1 cytryny,
- aromat waniliowy lub sproszkowana wanilia (pół łyżeczki),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie garście owoców sezonowych: jabłka, gruszki, maliny, truskawki, morele, śliwki, wiśnie.
Jajka utrzeć z ksylitolem, stopniowo dodawać na przemian mąkę i olej, cały czas miksując. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, wanilię lub aromat waniliowy. Wymieszać, wyłożyć do formy, na wierzch położyć pokrojone owoce. Piec ok. 40 min w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Zobacz także: kokosowe pyszności dla osób na diecie. Bez pieczenia!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze