Trwa ładowanie...
d3z5ski
d3z5ski

Zupa z jabłek i gruszek. Specjał Ewy Wachowicz

Przepis

Zupa owocowa to koszmar wszystkich przedszkolaków. Ewa Wachowicz ma jednak przepis, który zamieni traumę z dzieciństwa w prawdziwe comfort food. Kremowa zupa z jabłek i gruszek smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się na obiad i podwieczorek.

3.2
(5 głosów)
Oceń:
d3z5ski
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zupa z jabłek i gruszek. Specjał Ewy Wachowicz
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Zupa z jabłek i gruszek. Specjał Ewy Wachowicz
Składniki
  • ½ kg jabłek
  • ½ kg gruszek
  • 1 l wody
  • 100 ml cydru
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 goździki
  • chipsy z jabłek
Przepis

Jabłka i gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, posłodzić, zalać cydrem, przyprawić goździkami i poddusić. Wlać wodę i ugotować do miękkości.
Zupę zmiksować (goździki najlepiej wyłowić). Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podawać na zimno lub na ciepło – z chipsami jabłkowymi.

Zupa z jabłek i gruszek. Specjał Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
13
Share
d3z5ski
d3z5ski
d3z5ski

d3z5ski
d3z5ski
d3z5ski