Królik duszony w winie z rodzynkami. Pyszności na rodzinny obiad
Królik z rodzynkami to propozycja na odświętny obiad dla całej rodziny. Smakuje przyjemnie słodko, a przy tym lekko. Mięso jest kruche i delikatne. Dietetycy polecają je zamiast kurczaka czy indyka, bo jest bezpieczne dla najmłodszych. Ponadto ma mało kalorii, nie zawiera za dużo cholesterolu, ale za to dostarcza łatwo przyswajalnego białka. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 tuszka królika (ok. 1,2 kg)
- 100 g rodzynków
- 4-5 moreli
- 2 szalotki
- 1 duża marchew
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oleju
- 200 ml białego półwytrawnego wina lub cydru
- 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- biały pieprz
- pieprz ziołowy i sól
- 3 liście laurowe
- mąka do obtoczenia
- opcjonalnie: 4 goździki, kawałek kory cynamonu (ok. 2 cm)
Królika pokroić na kawałki. Posypać białym pieprzem oraz ziołowym, odstawić na godzinę. Obtoczyć w mące. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w pół krążki. W głębokiej patelni rozgrzać masło i olej, wyłożyć kawałki królika, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić szalotkę z marchwią. Włożyć liście laurowe, goździki i cynamon, ułożyć kawałki królika, posypać rodzynkami i pokrojonymi w kostkę morelami, posolić do smaku zalać winem, zagotować. Gdy zawartość patelni zacznie mocno bulgotać, dolać szklankę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 90 minut. Podczas duszenia podlewać pozostałym bulionem, żeby mięso się nie przypaliło. Taka potrawa dobrze smakuje z kawałkiem białego pieczywa albo z ugotowaną na sypko gryczaną kaszą (niepaloną).
Zobacz także: prosty pasztet z gęsi
src="https://d.wpimg.pl/606697325-1814028061/ge.jpg"/>
Polecamy wideo: Produkty, które przygotują metabolizm na święta
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze