Bananowe ciasteczka owsiane z daktylami i orzeszkami ziemnymi. Chrup na zdrowie
Ciasteczka, które swoją słodycz zawdzięczają bananom – są tym bardziej słodkie, im bardziej dojrzałe są banany. Sprawdzą się jako smaczny i zdrowy podwieczorek albo dodatek do kawy. Przepis poleca Małgorzata Rusek z fundacji "Szczęśliwi bez cukru".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 200 g płatków owsianych górskich
- 2 dojrzałe banany (240 g)
- 50 g daktyli
- 50 g orzeszków ziemnych
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Banany obrać i dokładnie rozgnieść. Daktyle i orzeszki posiekać. W misce wymieszać płatki, daktyle i orzeszki. Dodać banany i dokładnie wymieszać. Można zostawić masę na parę minut, żeby się lepiej skleiła. Lepić ciasteczka i układać na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.
Zobacz wideo: Zdrowe słodycze
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze