Śliwki zapiekane w boczku
Śliwki zapiekane w boczku to świetny pomysł na szybką przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Do przygotowania tych koreczków (roladek) możecie wykorzystać suszone lub wędzone śliwki (bez pestek). Do środka możecie również dodać ser pleśniowy lub orzechy włoskie. Będzie pysznie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Każdą śliwkę zawinąć w jeden plasterek boczku i zabezpieczyć wykałaczką. Zawinięte ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-10 minut do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 200 stopni C. Można je również podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Gotowe wyłożyć na talerz i udekorować. Znakomicie smakują na ciepło i na zimno.
- W wersji bardziej wytrawnej przed zawinięciem, można każdą śliwkę zamoczyć na kilka minut w wytrawnym winie i odsączyć.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl