Trwa ładowanie...
d3ef7g5
oprac. Katarzyna Gileta

Śliwki zapiekane w boczku

Przepis

Śliwki zapiekane w boczku to świetny pomysł na szybką przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Do przygotowania tych koreczków (roladek) możecie wykorzystać suszone lub wędzone śliwki (bez pestek). Do środka możecie również dodać ser pleśniowy lub orzechy włoskie. Będzie pysznie!

d3ef7g5
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 30 suszonych lub wędzonych śliwek
  • 30 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • wykałaczki
Przepis
  • Każdą śliwkę zawinąć w jeden plasterek boczku i zabezpieczyć wykałaczką. Zawinięte ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 7-10 minut do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 200 stopni C. Można je również podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Gotowe wyłożyć na talerz i udekorować. Znakomicie smakują na ciepło i na zimno.
  • W wersji bardziej wytrawnej przed zawinięciem, można każdą śliwkę zamoczyć na kilka minut w wytrawnym winie i odsączyć.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Śliwki zapiekane w boczku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d3ef7g5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
d3ef7g5
Więcej tematów
d3ef7g5