Trwa ładowanie...
d36o8ew
d36o8ew

Wiśnie

Wiśnie są kwaśne na surowo, ale w przetworach rozwijają pełen bukiet smaku. Przepisy z wiśniami Shutterstock

Smak i prozdrowotne działanie wiśnie doceniano już wieki temu. Owoce te są cennym źródłem przeciwutleniaczy, a ich spożywanie poleca się również osobom na diecie odchudzającej i cukrzykom. Nadają się do deserów – ich kwaśny smak świetnie przełamuje słodycz ciast. Sprawdzą się w nalewkach, kompotach, dżemach oraz konfiturach.

Występują w około 60 gatunkach w strefie umiarkowanej półkuli północnej, głównie we wschodniej Azji. To gatunek rośliny należący do różowatych. Najpopularniejsze gatunki wiśni w Polsce to wiśnie karłowate oraz ptasie, które bardziej znane są pod nazwą czereśnie. W sezonie dostępne są również tak zwane szklanki, które charakteryzują się jasnym, niebarwiącym miąższem i czerwoną skórką oraz wiśnie sokówki, wyróżniające się intensywną, ciemną barwą.

Wiśnie w ponad 80 proc. składają się z wody. Pozostałe 20 proc. stanowią cenne dla organizmu witaminy i składniki mineralne, między innymi witamina C, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Zawierają także kwas foliowy, który wspomaga poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kwaśne na surowo, w przetworach rozwijają pełen bukiet smaku. Co ciekawe, 100 g wiśni pokrywa pokrywa w ponad 50 proc. nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Z kolei witamina B6 pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, ale również funkcjonowanie układu nerwowego.

Smakowite owoce są polecane osobom będącym na diecie. Wiśnie bogate są w pektynę, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Pektyna przyspiesza również przemianę materii.

Wiśnie nadają się do mrożenia. Należy wybrać świeże i dojrzałe okazy. Po pierwsze, przed zamrożeniem powinny być umyte, a po drugie, pozbawione pestek i ogonków. Wiśnie najlepiej przepłukać pod zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, dzięki czemu zachowają jędrność.

Pozbycie się pestek z wiśni jest proste, choć czasochłonne. Najpopularniejszym sposobem na ich usunięcie jest użycie drylownicy, jednak dużym minusem tego urządzenia jest przede wszystkim to, że prócz pestek, usuwa sporą ilość wartościowego miąższu. Wiśnie zawierają dużo soku, który podczas drylowania bardzo pryska, dlatego też usuwanie pestek zacznijcie od zabezpieczenia blatu. Pestki możemy usunąć również bez użycia drylownicy. Wystarczy wbić w owoc (od strony ogonka) rozsuniętą nieco wsuwkę lub spinacz wygięty w kształt litery S i delikatnie wyciągnąć pestkę.

Rozgryzione pestki z wiśni wykazują szkodliwe właściwości – zawierają substancje cyjanowodorowe. Połknięta pestka nie stanowi zagrożenia, ale pogryziona już nie jest tak przyjazna.

Wiśnie świetnie komponują się z różnymi rodzajami ciast. Sprawdzą się zarówno w tarcie, drożdżowym, jak i wykwintnym torcie czekoladowym.

Przepisy

d36o8ew
d36o8ew
d36o8ew
d36o8ew
d36o8ew
d36o8ew
d36o8ew