ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf

Panna cotta z jogurtem i malinami. Delikatny deser we włoskim stylu

Przepis

- Panna cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, wlewa do foremek. Podaje się w formie babeczki wyjętej na talerzyk. Ja zrobiłam nie co inaczej podałam deser w pucharkach ale oczywiście można w sposób tradycyjny. Zachęcam do zrobienia w domu, deser jest pyszny - pisze pani Ala, która przysłała swój przepis do cyklu #gotujznami.

Trwa ładowanie...
ycipk-2k9sjf
Zdjęcie dziejesie.wp.pl
Podziel się
Składniki
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc. lub mleka
  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii lub olejek waniliowy
Przepis

Żelatynę rozmieszać z 3 łyżkami śmietanki, odstawić. Połowę śmietanki ubić na sztywno z cukrem. Drugą połowę wlać do rondelka, dodać jogurt, laskę wanilii lub olejek, namoczoną żelatynę i podgrzewać, nie gotować. Na końcu dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Przelać do foremek odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Podawać z malinami polane sokiem z malin lub musem owocowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf
ycipk-2k9sjf