Panna cotta z jogurtem i malinami. Delikatny deser we włoskim stylu
- Panna cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, wlewa do foremek. Podaje się w formie babeczki wyjętej na talerzyk. Ja zrobiłam nie co inaczej podałam deser w pucharkach ale oczywiście można w sposób tradycyjny. Zachęcam do zrobienia w domu, deser jest pyszny - pisze pani Ala, która przysłała swój przepis do cyklu #gotujznami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 3 łyżki śmietanki 30 proc. lub mleka
- 250 ml śmietanki 36 proc.
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii lub olejek waniliowy
Żelatynę rozmieszać z 3 łyżkami śmietanki, odstawić. Połowę śmietanki ubić na sztywno z cukrem. Drugą połowę wlać do rondelka, dodać jogurt, laskę wanilii lub olejek, namoczoną żelatynę i podgrzewać, nie gotować. Na końcu dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Przelać do foremek odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Podawać z malinami polane sokiem z malin lub musem owocowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze