Trwa ładowanie...
d2hy51f
d2hy51f

Panna cotta z jogurtem i malinami. Delikatny deser we włoskim stylu

Przepis

- Panna cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, wlewa do foremek. Podaje się w formie babeczki wyjętej na talerzyk. Ja zrobiłam nie co inaczej podałam deser w pucharkach ale oczywiście można w sposób tradycyjny. Zachęcam do zrobienia w domu, deser jest pyszny - pisze pani Ala, która przysłała swój przepis do cyklu #gotujznami.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d2hy51f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
dziejesie.wp.pl
Zdjęcie
Składniki
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc. lub mleka
  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • laska wanilii lub olejek waniliowy
Przepis

Żelatynę rozmieszać z 3 łyżkami śmietanki, odstawić. Połowę śmietanki ubić na sztywno z cukrem. Drugą połowę wlać do rondelka, dodać jogurt, laskę wanilii lub olejek, namoczoną żelatynę i podgrzewać, nie gotować. Na końcu dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Przelać do foremek odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Podawać z malinami polane sokiem z malin lub musem owocowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Panna cotta z jogurtem i malinami. Delikatny deser we włoskim stylu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2hy51f

Podziel się opinią

2
Share
d2hy51f
d2hy51f

d2hy51f
d2hy51f
d2hy51f