Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi
Choć tegoroczny karnawał świętujemy zgoła inaczej, niż w poprzednich latach, szybkie menu na domówkę w okrojonym gronie przyda się zawsze. Dla znudzonych rollsami czy warzywnymi tartaletkami, przygotowaliśmy zapiekane bagietki. Są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego pyszne - połączenie gruszki, sera halloumi oraz świeżej rukoli to strzał w dziesiątkę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Karnawał
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- bagietka
- kilka łyżek oliwy
- 100 g rukoli (np. Eisberg)
- 2 średnie gruszki
- 225 g sera halloumi
- łyżka masła klarowanego do smażenia
- garść orzechów włoskich
- kilka łyżeczek konfitury z borówek
Przepis
- Bagietkę pokroić pod skosem na kromki. Polać je odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni grillowej).
- Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
- Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Po wyjęciu grzanki posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl