Trwa ładowanie...
d2xe671
oprac. Katarzyna Gileta

Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi

Przepis

Choć tegoroczny karnawał świętujemy zgoła inaczej, niż w poprzednich latach, szybkie menu na domówkę w okrojonym gronie przyda się zawsze. Dla znudzonych rollsami czy warzywnymi tartaletkami, przygotowaliśmy zapiekane bagietki. Są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego pyszne - połączenie gruszki, sera halloumi oraz świeżej rukoli to strzał w dziesiątkę.

d2xe671
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Okazja:
Orchidea Creative Group
Źródło: Orchidea Creative Group
Składniki
  • bagietka
  • kilka łyżek oliwy
  • 100 g rukoli (np. Eisberg)
  • 2 średnie gruszki
  • 225 g sera halloumi
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  • garść orzechów włoskich
  • kilka łyżeczek konfitury z borówek
Przepis
  • Bagietkę pokroić pod skosem na kromki. Polać je odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni grillowej).
  • Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
  • Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  • Po wyjęciu grzanki posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2xe671

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xe671
d2xe671
d2xe671
d2xe671
Więcej tematów
d2xe671