Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi
Choć tegoroczny karnawał świętujemy zgoła inaczej, niż w poprzednich latach, szybkie menu na domówkę w okrojonym gronie przyda się zawsze. Dla znudzonych rollsami czy warzywnymi tartaletkami, przygotowaliśmy zapiekane bagietki. Są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego pyszne - połączenie gruszki, sera halloumi oraz świeżej rukoli to strzał w dziesiątkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- bagietka
- kilka łyżek oliwy
- 100 g rukoli (np. Eisberg)
- 2 średnie gruszki
- 225 g sera halloumi
- łyżka masła klarowanego do smażenia
- garść orzechów włoskich
- kilka łyżeczek konfitury z borówek
- Bagietkę pokroić pod skosem na kromki. Polać je odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni grillowej).
- Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
- Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Po wyjęciu grzanki posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze