Trwa ładowanie...
d2wovvr
31 lipca 2019, 10:50

Ciasto z morelami i polewą orzechową. Na słodkie popołudnie

Przepis

- Pyszne ciasto ucierane z dużą ilością moreli i polewą orzechową. Jest bardzo aromatyczne, smaczne, wilgotne od owoców, takie ciacho do popołudniowej herbaty, kawy. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

d2wovvr
4.8
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
  • około 750 g umytych moreli pokrojonych na ćwiartki lub połówki

Polewa:

  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
Przepis

Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Z ostatnim, czwartym jajkiem dodać kopiastą łyżkę mąki. Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać krótko łyżką. Przygotowaną mąkę przesiać na jajeczną masę, dodać mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm i wyrównać (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasta gęsto poukładać owoce.

Do miski przełożyć śmietanę, dodać cukier, żółtka, budyń i wymieszać krótko mikserem. Dodać orzechy, wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na morele, można delikatnie wyrównać łyżką i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Ciasto z morelami i polewą orzechową. Na słodkie popołudnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wovvr
d2wovvr
d2wovvr
d2wovvr
Więcej tematów
d2wovvr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj