ycipk-1neg9k
ycipk-1neg9k

Ciasto z morelami i polewą orzechową. Na słodkie popołudnie

Przepis

- Pyszne ciasto ucierane z dużą ilością moreli i polewą orzechową. Jest bardzo aromatyczne, smaczne, wilgotne od owoców, takie ciacho do popołudniowej herbaty, kawy. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Trwa ładowanie...
ycipk-1neg9k
Zdjęcie Mała Cukierenka
Podziel się
Składniki

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
  • około 750 g umytych moreli pokrojonych na ćwiartki lub połówki

Polewa:

  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
Przepis

Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Z ostatnim, czwartym jajkiem dodać kopiastą łyżkę mąki. Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać krótko łyżką. Przygotowaną mąkę przesiać na jajeczną masę, dodać mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm i wyrównać (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasta gęsto poukładać owoce.

ycipk-1neg9k

Do miski przełożyć śmietanę, dodać cukier, żółtka, budyń i wymieszać krótko mikserem. Dodać orzechy, wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na morele, można delikatnie wyrównać łyżką i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

ycipk-1neg9k
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-1neg9k
ycipk-1neg9k