ycipk-417ett
ycipk-417ett

Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

Przepis

"Bardzo smaczne, aromatyczne, świeże bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Bułeczki są wilgotne, puszyste, waniliowe i maślane od kruszonki. Wyglądają fantastycznie. Możemy je upiec z ulubionymi owocami, myślę, że równie pyszne będą z malinami, wiśniami, borówkami" - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Trwa ładowanie...
ycipk-417ett
Zdjęcie Mała Cukierenka
Podziel się
Składniki

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g masła – roztopionego, ostygniętego
  • 750 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 8 g cukru z prawdziwą wanilią

Kruszonka:

  • 140 g cukru
  • 50 g masła
  • około 70-80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 8 g cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • około 300-350 g rabarbaru
  • około 300-350 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mleka
ycipk-417ett
Przepis

Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, połowę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać dwie kopiaste łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa jajka, żółtko, pozostały cukier, cukier z prawdziwą wanilią, przesiać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto, można mikserem lub rękoma. Mikserem wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Następnie do ciasta dodać roztopione masło (może być trochę ciepłe) i masło wgnieść w ciasto lub wyrobić mikserem. Jak już powstanie gładkie ciasto, wyrabiamy je jeszcze przez około 5 minut.

Gotowe ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, ma podwoić swoją objętość. Truskawki i rabarbar pokroić na kawałki. Truskawki zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić. Tak samo zrobić z rabarbarem.

Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę.

Piekarnik nastawić na 170 st. C na funkcji termoobieg. Do blaszki o wymiarach 25x35cm wlać gorącą wodę i wstawić blaszkę na pierwszą od dołu półkę w piekarniku. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze podsypany mąką blat (ciasto jest trochę klejące) i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 13 porcji (każda o wadze około 110-120 g). Z każdej porcji formować bułeczkę i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blaszce położyłam 6 bułeczek na drugiej 7).

ycipk-417ett

Środek każdej bułeczki spłaszczyć i odstawić je do wyrośnięcia na około 20-25 minut. Na środek każdej bułeczki nałożyć sporą ilość osączonego rabarbaru lub truskawek i docisnąć. Na koniec bułeczki posypać kruszonką i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż bardzo ładnie się przyrumienią. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika bułeczki odstawić do ostygnięcia.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-417ett
ycipk-417ett
ycipk-417ett