Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką
"Bardzo smaczne, aromatyczne, świeże bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Bułeczki są wilgotne, puszyste, waniliowe i maślane od kruszonki. Wyglądają fantastycznie. Możemy je upiec z ulubionymi owocami, myślę, że równie pyszne będą z malinami, wiśniami, borówkami" - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 350 ml ciepłego mleka
- 150 g cukru
- 150 g masła – roztopionego, ostygniętego
- 750 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 8 g cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
- 140 g cukru
- 50 g masła
- około 70-80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 8 g cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- około 300-350 g rabarbaru
- około 300-350 g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 2-3 łyżki mleka
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, połowę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać dwie kopiaste łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa jajka, żółtko, pozostały cukier, cukier z prawdziwą wanilią, przesiać pozostałą mąkę i wyrobić ciasto, można mikserem lub rękoma. Mikserem wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Następnie do ciasta dodać roztopione masło (może być trochę ciepłe) i masło wgnieść w ciasto lub wyrobić mikserem. Jak już powstanie gładkie ciasto, wyrabiamy je jeszcze przez około 5 minut.
Gotowe ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, ma podwoić swoją objętość. Truskawki i rabarbar pokroić na kawałki. Truskawki zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić. Tak samo zrobić z rabarbarem.
Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę.
Piekarnik nastawić na 170 st. C na funkcji termoobieg. Do blaszki o wymiarach 25x35cm wlać gorącą wodę i wstawić blaszkę na pierwszą od dołu półkę w piekarniku. Wyrośnięte ciasto przełożyć na dobrze podsypany mąką blat (ciasto jest trochę klejące) i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 13 porcji (każda o wadze około 110-120 g). Z każdej porcji formować bułeczkę i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blaszce położyłam 6 bułeczek na drugiej 7).
Środek każdej bułeczki spłaszczyć i odstawić je do wyrośnięcia na około 20-25 minut. Na środek każdej bułeczki nałożyć sporą ilość osączonego rabarbaru lub truskawek i docisnąć. Na koniec bułeczki posypać kruszonką i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż bardzo ładnie się przyrumienią. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika bułeczki odstawić do ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze