Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
Cebularze to klasyczne drożdżowe bułeczki z cebulą, które w Lublinie można kupić niemal na każdym rogu. Cebularz lubelski jest regionalnym produktem chronionym w Unii Europejskiej. Tradycja wypiekania ich sięga XIX wieku. Koniecznie wypróbujcie przepis Pauliny na ten przysmak. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Cebule zeszklić na oleju, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części i uformować kulki. Każdą kulkę należy spłaszczyć i zrobić wgłębienie na cebulkę. Górę bułeczki posmarować mlekiem i posypać czarnuszką. Piec do zrumienienia około 20 min. w 180-200 stopniach.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze