Trwa ładowanie...
d4g9dzy
d4g9dzy

Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

Przepis

Cebularze to klasyczne drożdżowe bułeczki z cebulą, które w Lublinie można kupić niemal na każdym rogu. Cebularz lubelski jest regionalnym produktem chronionym w Unii Europejskiej. Tradycja wypiekania ich sięga XIX wieku. Koniecznie wypróbujcie przepis Pauliny na ten przysmak. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".

4.6
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
zGotowana Paula
Składniki

2 średnie cebule
250 g mąki pszennej
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
pół paczki suchych drożdży instant (ok. 4 g)
120 ml ciepłego mleka
czczypta cukru
zioła prowansalskie
pieprz
czarnuszka lub mak

Przepis

Cebule zeszklić na oleju, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części i uformować kulki. Każdą kulkę należy spłaszczyć i zrobić wgłębienie na cebulkę. Górę bułeczki posmarować mlekiem i posypać czarnuszką. Piec do zrumienienia około 20 min. w 180-200 stopniach.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
1
Share
d4g9dzy
d4g9dzy
d4g9dzy
d4g9dzy
d4g9dzy