Trwa ładowanie...
d1u6s3g
09-08-2017 13:30

Zapiekane faszerowane patisony

Przepis

Faszerowane warzywa to smaczny pomysł na obiad, kolację lub przekąskę. Wyglądają bardzo efektownie, a przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Wypróbuj przepis na patisony wypełnione mięso-ryżowym nadzieniem.

d1u6s3g
4.3
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 5 średnich patisonów,
  • 200 g mielonego mięsa z indyka,
  • 50 g ryżu,
  • 1 mała cebula,
  • papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • mielona słodka papryka,
  • suszone pomidory w płatkach,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 0,5 papryki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Przepis

Patisony opłucz, odetnij wierzchołki i wydrąż środki. Ugotuj ryż. Groszek zblanszuj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone drobno chili. Po chwili dorzuć paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj mięso i przyprawy. W misce wymieszaj ryż z usmażonym mięsem, posiekaną natką i groszkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Patisony wypełnij farszem, ustaw je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, przykryj "czapeczkami" i piecz przez 30 minut.

Zobacz też: *Jak myć warzywa i owoce *

Zapiekane faszerowane patisony
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
d1u6s3g

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u6s3g
d1u6s3g
d1u6s3g
d1u6s3g
Więcej tematów
d1u6s3g