Zapiekane faszerowane patisony
Faszerowane warzywa to smaczny pomysł na obiad, kolację lub przekąskę. Wyglądają bardzo efektownie, a przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Wypróbuj przepis na patisony wypełnione mięso-ryżowym nadzieniem.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 5 średnich patisonów,
- 200 g mielonego mięsa z indyka,
- 50 g ryżu,
- 1 mała cebula,
- papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- mielona słodka papryka,
- suszone pomidory w płatkach,
- 1 szklanka zielonego groszku,
- 0,5 papryki,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Przepis
Patisony opłucz, odetnij wierzchołki i wydrąż środki. Ugotuj ryż. Groszek zblanszuj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone drobno chili. Po chwili dorzuć paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj mięso i przyprawy. W misce wymieszaj ryż z usmażonym mięsem, posiekaną natką i groszkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Patisony wypełnij farszem, ustaw je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, przykryj "czapeczkami" i piecz przez 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl