Jabłka
Jabłka jemy bardzo chętnie. Są łatwo dostępne, tanie, a ich smak, choć tak popularny, wciąż nam się nie znudził.
Smak jabłka jest znany każdemu Polakowi. Uwielbiamy je jeść w formie przekąski, dodawać do deserów, ciast i drożdżówek. Dodatkowo często wykorzystujemy je do przygotowywania dań wytrawnych np. mięs. Sok jabłkowy znajdziemy na półce każdego sklepu spożywczego, a kompot z jabłek kojarzy nam się najpewniej z domową kuchnią.
Jabłka wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Popularne i znane jabłka mają wiele wartości odżywczych, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Są źródłem wielu witamin i minerałów. Jedząc dojrzały owoc, dostarczymy naszemu organizmowi witaminy A, B, C, E i K. W jabłkach jest też wiele minerałów, a wapń, potas, żelazo czy magnez to tylko niektóre z nich.
W jabłkach zawarty jest również błonnik, który pomoże wyregulować pracę naszych jelit. Naukowcy udowodnili także, że jedzenie tego popularnego owocu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita. Co więcej, badania pokazują, że osoby, które jedzą regularnie jabłka, są mniej narażone na wystąpienie udaru mózgu.
Pamiętajmy jednak o tym, by nie obierać jabłek. To właśnie w skórce znajdziemy najwięcej wartości odżywczych, które tak korzystnie wpływają na nasz organizm.
Jabłka – desery
Jabłka lubimy wykorzystywać do przygotowywania deserów. Klasyczna szarlotka to jedno z ciast, które uwielbia niemal każdy. Może występować w wielu wersjach: na ciepło lub na zimno, z dodatkiem cynamonu lub lodów waniliowych. W Polsce pieczemy również drożdżowe ciasto z jabłkami lub dodajemy ten owoc do puszystego biszkopta.
Na deser możemy także zrobić racuchy z jabłkami lub dodać słodkie owoce do naleśników. Takie potrawy lubią szczególnie dzieci.
Jabłka - potrawy wytrawne
Jabłka możemy również wykorzystać, przygotowując wytrawne danie. Te popularne w Polsce owoce dodajemy tradycyjne od kaczki, wątróbki lub gęsiny. Nieco bardziej zaskakującym połączeniem będzie dodanie słodkawego smaku jabłka do dość ciężkich żeberek lub mięsa jagnięcego czy wołowego. W kuchni amerykańskiej często wykorzystuje się również sos z jabłek, którym polewa się pieczenie.