ycipk-3amfuz
ycipk-3amfuz

Morele

Morele są wyjątkowo smaczne, nadają się do deserów oraz na przetwory, a dodatkowo mają wiele właściwości prozdrowotnych. Przepisy z morelami 123

Lato to bogactwo owoców, również moreli, które często uważamy za gorsze od brzoskwiń. Morele są wyjątkowo smaczne, nadają się do deserów oraz na przetwory, a dodatkowo mają wiele właściwości prozdrowotnych.

Owoce moreli są kuliste, nieco spłaszczone. Na zewnątrz mają pomarańczową skórkę z niewielkim rumieńcem, a w środku delikatny pomarańczowy lub żółty miąższ i pestkę. Jedna morela waży 30-70 g. W 100 g owoców jest 300 kcal.

Po raz pierwszy zaczęto ją uprawiać w Chinach przed ponad 4000 lat. Stamtąd stopniowo rozpowszechniła się przy pomocy karawan kupieckich w Azji Środkowej, Iranie, Azji Mniejszej i Syrii. W Cesarstwie rzymskim znana była już w I w. p.n.e., a dotarła tam z terenów Armenii. Szybko rozprzestrzeniona została w cieplejszych rejonach basenu Morza Śródziemnego. Do Francji została sprowadzona w XV wieku.

Głównymi ośrodkami uprawy moreli są: Turcja, Iran, Uzbekistan, Algieria, Włochy. Polska leży na północnej granicy zasięgu upraw. Czynnikiem hamującym jest wrażliwość pączków kwiatowych na mróz w czasie zimy i na przedwiośniu. Z tego względu jej uprawa nie ma u nas większego znaczenia i występuje głównie w uprawach amatorskich w najcieplejszych rejonach kraju.

Jadalne owoce najchętniej spożywane są na surowo, chociaż świetnie nadają się także do deserów i na przetwory. Ponieważ morele, szczególnie suszone, mają działanie zasadotwórcze, poleca się je przy nadkwasocie, a także osobom, które spożywają duże ilości mięsa. Owoce te są również dobrym źródłem regulującego trawienie i chroniącego przed zaparciami błonnika.

Suszone owoce cieszą się ogromną popularnością i mogą być dodatkiem do wytrwanych dań z mięsem. Mogą być również składnikiem wielu deserów. Pasują do ciast, na przykład bardzo popularnego keksu, a także jako dekoracji tortu lub wielkanocnego mazurka.

Surowe owoce zawierają dużo kwasów asparginowego oraz beta-karotenu. Są źródłem żelaza, fosforu i potasu. Co ciekawe, morele zawierają 25 razy więcej witaminy B2 niż brzoskwinie. Dzięki temu morele pomagają w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wzmacniają i regenerują organizm. W porównaniu do brzoskwiń są jednak nieco bardziej kaloryczne.

ycipk-3amfuz
ycipk-3amfuz
ycipk-3amfuz
ycipk-3amfuz