Zapiekanka makaronowa z dynią, brokułami i kurczakiem. Pomysł na jesienny obiad
Masz w domu dorodną dynię, ale nie wiesz, co z niej przygotować, a dyniowa zupa już ci się znudziła? Mamy dla ciebie przepis na pyszną zapiekankę. Oprócz dyni będziesz potrzebować brokułów, makaronu, piersi z kurczaka i jeszcze kilku składników. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ½ kg obranej i oczyszczonej z pestek dyni,
- podwójna pierś z kurczaka,
- brokuł
- opakowanie makaronu penne,
- 150 g startego parmezanu,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka suszonego tymianku,
- ¾ szklanki śmietanki 30 proc.,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.
Kurczaka podsmaż z cebulką na rozgrzanym oleju. Dynię pokrój w grubą kostkę, wrzuć do garnka, wlej pół szklanki wody i duś pod przykryciem, aż zmięknie. Teraz dodaj do niej łyżkę masła i wymieszaj. Dodaj śmietankę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę. Teraz umyj brokuł, podziel go na różyczki i obgotuj przez ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Na spodzie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ułóż połowę ugotowanego makaronu, połowę duszonej dyni, brokułów i kurczaka. Wszystko zalej połową sosu śmietanowego i posyp połową parmezanu. Teraz dodaj pozostałe składniki w tej samej kolejności. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Zobacz także wideo: Jesienne danie z kurczakiem i dynią piżmową
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze