Budyniowa szarlotka z dużą ilością jabłek
- Zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem na kruchym, waniliowym cieście. Wygląda wspaniale. Jest bardzo smaczna, troszkę karmelowa od brązowego cukru i budyniu toffi, wilgotna. Takie idealne ciacho do popołudniowej herbaty. Z przepisu uzyskamy dużą blaszkę - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Ciasto:
500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
190 g jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g lub cukru wanilinowego 12 g
250 g masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.
Masa jabłkowa:
3 opakowania budyniu bez cukru – użyłam dwóch budyniów o smaku toffi i jednego o smaku waniliowym
1l mleka
6 łyżek jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego)
1,5 kg jabłek
1-2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną sypkie okruchy. Dodać żółtka, jajko, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Większą cześć przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ale pozostawić je na folii i rozwałkować na wielkość blaszki (wałek należy podsypywać mąką), blaszka 25x35c m wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż ciasto trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Do garnka wlać 700 ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać trzy budynie i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i budyń dodać do jabłek, wymieszać szpatułką. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć na niego jabłka wymieszane z budyniem, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem.
Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto w blaszce równomiernie posypać startym ciastem i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze