Bananowa pianka bez pieczenia
Przepyszny deser z serową pianką i bananami. Do jego przygotowania nie potrzebujesz miksera ani piekarnika. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy w letni dzień. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 5-6 bananów
- 5 galaretek bananowych
- 5 szklanek gorącej gotowanej wody
- 500 ml śmietany 36 proc.
- 500 g serka mascarpone lub takiego na sernik z wiaderka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 7-8 łyżek cukru
- sok z 1 cytryny
- paczka biszkoptów okrągłych
- tabliczka gorzkiej, startej czekolady
Galaretki rozpuścić w 5 szklankach gorącej wody, wystudzić. Aby zaczęła szybciej się ścinać, wstawić do zamrażarki. Kwadratową formę wyłożyć folią spożywczą lub użyć silikonowej albo szklanej. Zanim wyłożymy folią, posmarować formę masłem. Biszkopty zwilżyć albo w rozpuszczonej galaretce lub w herbacie z cytryną, aby nie wypływały. Ułożyć na dnie formy. Banany obrać, obciąć końcówki, ułożyć jeden obok drugiego na biszkoptach. Zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki niech całkiem galaretka stężeje.
Śmietanę ubić z cukrem. Kiedy jest sztywna, dodać serek i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do niej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, całość wlać do serka, dokładnie połączyć z masą. Wylać na galaretkę, wyrównać. Posypać startą czekoladą i wstawić na kilka godz do lodówki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze