Tarta z gruszkami
Krucha tarta z gruszkami smakuje wyśmienicie, a dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do kawy podczas zbliżających się jesiennych dni. Przepis pochodzi z bloga Gotuj ze mną Aliny Jasińskiej.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 250 g cukru
- 4-5 gruszek
- 2-3 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Przepis
Z mąki, masła, żółtek i cukru zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Przepis
W tym czasie obrać gruszki i wydrążyć gniazda nasienne. Owoce pokroić na niezbyt cienkie plasterki.
Przepis
Formę na tartę wysmarować tłuszczem, obsypać 1 łyżką bułki tartej.
Połowę ciasta rozwałkować na placek wielkości formy, wylepić nim dno i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, do lekkiego zrumienienia.
Wyjąć, ułożyć po okręgu plasterki gruszek, jeden obok drugiego. Posypać gruszki pozostałą bułką tartą.
Przepis
Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim gruszki. Wystające brzegi wyrównać, najlepiej nożyczkami. Z resztek można uformować wałeczki i udekorować wierzch tarty.
Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia ciasta 30 minut.
Przepis
Gotowe wyłożyć na tacę, posypać delikatnie cukrem pudrem.