Tarta z gruszkami
Krucha tarta z gruszkami smakuje wyśmienicie, a dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do kawy podczas zbliżających się jesiennych dni. Przepis pochodzi z bloga Gotuj ze mną Aliny Jasińskiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 250 g cukru
- 4-5 gruszek
- 2-3 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Z mąki, masła, żółtek i cukru zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie obrać gruszki i wydrążyć gniazda nasienne. Owoce pokroić na niezbyt cienkie plasterki.
Formę na tartę wysmarować tłuszczem, obsypać 1 łyżką bułki tartej.
Połowę ciasta rozwałkować na placek wielkości formy, wylepić nim dno i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, do lekkiego zrumienienia.
Wyjąć, ułożyć po okręgu plasterki gruszek, jeden obok drugiego. Posypać gruszki pozostałą bułką tartą.
Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim gruszki. Wystające brzegi wyrównać, najlepiej nożyczkami. Z resztek można uformować wałeczki i udekorować wierzch tarty.
Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia ciasta 30 minut.
Gotowe wyłożyć na tacę, posypać delikatnie cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze