ycipk-422vu1
ycipk-422vu1

Szarlotka warszawska z galaretką. Tradycyjne ciacho na bogato

Przepis

Trudno sobie wyobrazić jesienne popołudnie bez domowej szarlotki. Masa jabłkowa doprawiona szczyptą cynamonu sprawi, że kuchnia wypełni się smakowitym aromatem. Wypróbujcie sprawdzony przepis na szarlotkę z dużą ilością jabłek i bitej śmietany.

Trwa ładowanie...
ycipk-422vu1
Zdjęcie 123RF
Podziel się
Składniki
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru plus 2 łyżki śmietany
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • 10 dkg płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • szklanka śmietany kremówki
  • cukier wanilinowy
  • zagęszczacz do śmietany w torebce
  • masło i bułka tarta do formy
Przepis

Jabłka umyć, obrać i poszatkować skropić sokiem z cytryny. Podlać 2-3 łyżkami wody i rozgotować na małym ogniu. Dodać cukier kryształ, szczyptę cynamonu i galaretkę w proszku, wymieszać.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawać do kremu, stale ucierając. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciastem, formując wysoki kant. Posmarować je mlekiem z rozkłóconym żółtkiem i stawić do piekarnika (180-200 st.) na 15 minut.
Masę jabłkową wyłożyć na wypieczony spód i równomiernie rozprowadzić. Śmietanę ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i cukru wanilinowego oraz zagęszczacza do śmietany. Ubity krem rozsmarować na masie jabłkowej, posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Przepis pochodz z książki Jana Szmyda "Polskie jabłka"

ycipk-422vu1
Materiały prasowe
Podziel się

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-422vu1
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-422vu1
ycipk-422vu1