Szarlotka warszawska z galaretką. Tradycyjne ciacho na bogato
Trudno sobie wyobrazić jesienne popołudnie bez domowej szarlotki. Masa jabłkowa doprawiona szczyptą cynamonu sprawi, że kuchnia wypełni się smakowitym aromatem. Wypróbujcie sprawdzony przepis na szarlotkę z dużą ilością jabłek i bitej śmietany.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 kg jabłek
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru plus 2 łyżki śmietany
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- żółtko
- 1 łyżka mleka
- sól
- 10 dkg płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
- 6 łyżek cukru kryształu
- cynamon
- sok z cytryny
- opakowanie galaretki cytrynowej
- szklanka śmietany kremówki
- cukier wanilinowy
- zagęszczacz do śmietany w torebce
- masło i bułka tarta do formy
Jabłka umyć, obrać i poszatkować skropić sokiem z cytryny. Podlać 2-3 łyżkami wody i rozgotować na małym ogniu. Dodać cukier kryształ, szczyptę cynamonu i galaretkę w proszku, wymieszać.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawać do kremu, stale ucierając. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciastem, formując wysoki kant. Posmarować je mlekiem z rozkłóconym żółtkiem i stawić do piekarnika (180-200 st.) na 15 minut.
Masę jabłkową wyłożyć na wypieczony spód i równomiernie rozprowadzić. Śmietanę ubić z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru i cukru wanilinowego oraz zagęszczacza do śmietany. Ubity krem rozsmarować na masie jabłkowej, posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Przepis pochodz z książki Jana Szmyda "Polskie jabłka"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze