Trwa ładowanie...
d1vfhwu
d1vfhwu

Ciasto Banoffee bez pieczenia

Przepis

Ciasta bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie to najprostsze propozycje dla fanów słodkości. Banoffee to pyszne połączenie bitej śmietany, kruchego spodu, bananów i czekolady.

3.0
(40 głosów)
Oceń:
d1vfhwu
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Ciasto Banoffee bez pieczenia
iStock
Ciasto Banoffee bez pieczenia
Składniki

400 g ciasteczek
200 g masła
1 puszka kajmaku
2 banany
2 łyżeczki soku z cytryny
500 g śmietany 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
czekolada deserowa do dekoracji

Przepis

Masło roztapiamy. Ciastka drobno kruszymy lub blendujemy, a następnie łączymy na gładką masę z masłem i miodem. Wykładamy na dno i boki okrągłej formy (o średnicy ok. 23 cm). Wstawiamy do lodówki na 10 minut.

Puszkę z masą kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą, następnie wylewamy równomiernie na schłodzony spód. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny - aby nie ściemniały - i układamy na kajmaku.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach.
Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na dwie godziny do lodówki i gotowe!

Ciasto Banoffee bez pieczenia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

72
15
Share
d1vfhwu
d1vfhwu
d1vfhwu

d1vfhwu
d1vfhwu
d1vfhwu