Trwa ładowanie...
d28tl4r
Magdalena Pomorska

Ciasto Banoffee bez pieczenia

Przepis

Ciasta bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie to najprostsze propozycje dla fanów słodkości. Banoffee to pyszne połączenie bitej śmietany, kruchego spodu, bananów i czekolady.

d28tl4r
3.0
(40 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki

400 g ciasteczek
200 g masła
1 puszka kajmaku
2 banany
2 łyżeczki soku z cytryny
500 g śmietany 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
czekolada deserowa do dekoracji

Przepis

Masło roztapiamy. Ciastka drobno kruszymy lub blendujemy, a następnie łączymy na gładką masę z masłem i miodem. Wykładamy na dno i boki okrągłej formy (o średnicy ok. 23 cm). Wstawiamy do lodówki na 10 minut.

Puszkę z masą kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą, następnie wylewamy równomiernie na schłodzony spód. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny - aby nie ściemniały - i układamy na kajmaku.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach.
Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na dwie godziny do lodówki i gotowe!

Ciasto Banoffee bez pieczenia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

72
15
Share
d28tl4r
d28tl4r
d28tl4r
d28tl4r
d28tl4r
Więcej tematów
d28tl4r