Ciasto Banoffee bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie to najprostsze propozycje dla fanów słodkości. Banoffee to pyszne połączenie bitej śmietany, kruchego spodu, bananów i czekolady.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
400 g ciasteczek
200 g masła
1 puszka kajmaku
2 banany
2 łyżeczki soku z cytryny
500 g śmietany 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
czekolada deserowa do dekoracji
Masło roztapiamy. Ciastka drobno kruszymy lub blendujemy, a następnie łączymy na gładką masę z masłem i miodem. Wykładamy na dno i boki okrągłej formy (o średnicy ok. 23 cm). Wstawiamy do lodówki na 10 minut.
Puszkę z masą kajmakową wkładamy na kilka minut do rondelka z ciepłą wodą, następnie wylewamy równomiernie na schłodzony spód. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny - aby nie ściemniały - i układamy na kajmaku.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach.
Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na dwie godziny do lodówki i gotowe!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze