Łatwe ciasto na zimno z owocami. Pyszności bez pieczenia
Łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Nie wymaga specjalnych umiejętności w kuchni i wielu składników. Kusi sporą ilością galaretki i świeżych owoców. Przepysznie smakować będzie z malinami, jeżynami i innymi owocami lasu. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- około 80-100 g biszkoptów
- 300 ml kefiru lub jogurtu
- 4 galaretki w proszku (użyłam truskawkowej, malinowej i wiśniowej)
- około 300-500 g świeżych, umytych owoców jagodowych (użyłam malin i jeżyn)
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, mieszać, aż się rozpuści. Galaretkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Pozostałe trzy galaretki rozpuścić w 1 l gorącej wody, również odstawić do całkowitego ostygnięcia. Galaretkę rozpuszczoną w 200 ml wody wymieszać z kefirem lub jogurtem, można przy pomocy miksera (będzie szybciej) lub energicznie łyżką i odstawić w chłodne miejsce, aż masa zacznie delikatnie tężeć. Blaszkę wyłożyć biszkoptami i zalać je najpierw połową kefirowej, lekko tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na około 10 minut (zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów na wierzch). Następnie wylać pozostałą masę kefirową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 30-60 minut, aż masa stężeje. Pozostałą ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch schłodzonego deseru. Owoce poukładać na wierzchu, delikatnie zanurzając je w galaretce (np. przy pomocy łyżki). Blaszkę wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, aż galaretka całkowicie stężeje. Przed podaniem nożem oddzielić deser od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz.
Zobacz także: kuleczki rafaello bez pieczenia
Zobacz wideo Małej Cukierenki: torcik malinowy
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze