Trwa ładowanie...
d3lt3cx

Granita truskawkowa. Orzeźwiający deser w prostym przepisie

Przepis

Truskawki to bardzo angielskie owoce. Angielskie, ale też rzymskie, bo uprawia się je intensywnie na wzgórzach otaczających Nemi – tak nazywa się jezioro wulkaniczne nieopodal letniej rezydencji papieża przy lotnisku Ciampino. Granita truskawkowa jest wprost przepyszna – zwłaszcza z górą bitej śmietany. Możesz przyrządzić ją w tradycyjny sposób (czyli zmiksować wszystkie składniki i otrzymaną mieszankę włożyć do zamrażarki), ale istnieje jeszcze jedno rozwiązanie: oszukańcza granita do zrobienia w 5 minut.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g mrożonych truskawek
  • 250 ml schłodzonej wody
  • 100 g drobnego cukru do wypieków

Do podania (opcjonalnie):

  • 150 ml śmietany kremówki ubitej lekko z łyżką drobnego cukru do wypieków
Przepis
  • Przed przystąpieniem do pracy umieść szklanki do deserów w zamrażarce i trzymaj je tam przez 20 minut.
  • Wrzuć truskawki do blendera, dodaj wodę i cukier, a potem miksuj całość do uzyskania lekko ziarnistej konsystencji.
  • Przelej granitę do schłodzonych szklanek i jeśli masz ochotę, udekoruj bitą śmietaną. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Przepis pochodzi z książki Jacoba Kennedy'ego "GELATO. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Granita truskawkowa. Orzeźwiający deser w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3lt3cx

Podziel się opinią

1
Share
d3lt3cx
d3lt3cx
d3lt3cx
d3lt3cx
Więcej tematów
d3lt3cx