Granita truskawkowa. Orzeźwiający deser w prostym przepisie
Truskawki to bardzo angielskie owoce. Angielskie, ale też rzymskie, bo uprawia się je intensywnie na wzgórzach otaczających Nemi – tak nazywa się jezioro wulkaniczne nieopodal letniej rezydencji papieża przy lotnisku Ciampino. Granita truskawkowa jest wprost przepyszna – zwłaszcza z górą bitej śmietany. Możesz przyrządzić ją w tradycyjny sposób (czyli zmiksować wszystkie składniki i otrzymaną mieszankę włożyć do zamrażarki), ale istnieje jeszcze jedno rozwiązanie: oszukańcza granita do zrobienia w 5 minut.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Do podania (opcjonalnie):
- 150 ml śmietany kremówki ubitej lekko z łyżką drobnego cukru do wypieków
- Przed przystąpieniem do pracy umieść szklanki do deserów w zamrażarce i trzymaj je tam przez 20 minut.
- Wrzuć truskawki do blendera, dodaj wodę i cukier, a potem miksuj całość do uzyskania lekko ziarnistej konsystencji.
- Przelej granitę do schłodzonych szklanek i jeśli masz ochotę, udekoruj bitą śmietaną. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Przepis pochodzi z książki Jacoba Kennedy'ego "GELATO. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze