Wafelki z kremem czekoladowym z ciecierzycy i dżemem porzeczkowym. Nie tylko dla wegan

Niegdyś wielkie tafle suchych wafl i przekładano nadzieniem, najczęściej z roztopionego masła, kakao i mleka w proszku, a czasem tylko dżemem (najlepiej z czarnej porzeczki). Z okrągłych wafli robiło się bardziej wykwintny pischinger z dodatkiem roztopionej czekolady i pokruszonych orzechów. Propozycja wafelków Pawła Ochmana to czekoladowy krem na bazie ciecierzycy i dżem z czarnej porzeczki.

Wafelki z kremem czekoladowym z ciecierzycy i dżemem porzeczkowym. Nie tylko dla weganWafelki z kremem czekoladowym z ciecierzycy i dżemem porzeczkowym. Nie tylko dla wegan
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 5 dużych prostokątnych wafli (bez mleka w proszku)
  • 1/2 kg dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ok. 1 szklanki suchej)
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 g (o zawartości tłuszczu powyżej 17 proc. i kokosa 75 proc.), wstawiona na 1–2 dni do lodówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego rafinowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g czekolady gorzkiej (o zawartości kakao 70 proc.)

Przepis

Z puszki wyjąć tylko białą, stałą część mleka kokosowego. Przełożyć do garnka i podgrzać do wrzenia. Wyłączyć palnik, po czym dodać czekoladę, kakao, ekstrakt i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać ciecierzycę i dokładnie zmiksować blenderem ręcznym.

Przepis

Ułożyć wafel na desce. Posmarować go połową kremu i przykryć drugim waflem. Ten posmarować połową dżemu. Na kolejny wafel wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim waflem posmarowanym dżemem. Całość lekko przycisnąć. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aż masa czekoladowa stężeje. Po zastygnięciu pokroić na wafelki.

Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź