Wafelki z kremem czekoladowym z ciecierzycy i dżemem porzeczkowym. Nie tylko dla wegan

Niegdyś wielkie tafle suchych wafl i przekładano nadzieniem, najczęściej z roztopionego masła, kakao i mleka w proszku, a czasem tylko dżemem (najlepiej z czarnej porzeczki). Z okrągłych wafli robiło się bardziej wykwintny pischinger z dodatkiem roztopionej czekolady i pokruszonych orzechów. Propozycja wafelków Pawła Ochmana to czekoladowy krem na bazie ciecierzycy i dżem z czarnej porzeczki.

Wafelki z kremem czekoladowym z ciecierzycy i dżemem porzeczkowym. Nie tylko dla weganWafelki z kremem czekoladowym z ciecierzycy i dżemem porzeczkowym. Nie tylko dla wegan
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 5 dużych prostokątnych wafli (bez mleka w proszku)
  • 1/2 kg dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ok. 1 szklanki suchej)
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 g (o zawartości tłuszczu powyżej 17 proc. i kokosa 75 proc.), wstawiona na 1–2 dni do lodówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego rafinowanego
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g czekolady gorzkiej (o zawartości kakao 70 proc.)

Przepis

Z puszki wyjąć tylko białą, stałą część mleka kokosowego. Przełożyć do garnka i podgrzać do wrzenia. Wyłączyć palnik, po czym dodać czekoladę, kakao, ekstrakt i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać ciecierzycę i dokładnie zmiksować blenderem ręcznym.

Przepis

Ułożyć wafel na desce. Posmarować go połową kremu i przykryć drugim waflem. Ten posmarować połową dżemu. Na kolejny wafel wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim waflem posmarowanym dżemem. Całość lekko przycisnąć. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aż masa czekoladowa stężeje. Po zastygnięciu pokroić na wafelki.

Wybrane dla Ciebie

Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo