Wafelki z kremem czekoladowym z ciecierzycy i dżemem porzeczkowym. Nie tylko dla wegan
Niegdyś wielkie tafle suchych wafl i przekładano nadzieniem, najczęściej z roztopionego masła, kakao i mleka w proszku, a czasem tylko dżemem (najlepiej z czarnej porzeczki). Z okrągłych wafli robiło się bardziej wykwintny pischinger z dodatkiem roztopionej czekolady i pokruszonych orzechów. Propozycja wafelków Pawła Ochmana to czekoladowy krem na bazie ciecierzycy i dżem z czarnej porzeczki.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 5 dużych prostokątnych wafli (bez mleka w proszku)
- 1/2 kg dżemu z czarnej porzeczki
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ok. 1 szklanki suchej)
- 1 puszka mleka kokosowego 400 g (o zawartości tłuszczu powyżej 17 proc. i kokosa 75 proc.), wstawiona na 1–2 dni do lodówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub innego rafinowanego
- 2 łyżki kakao
- 200 g czekolady gorzkiej (o zawartości kakao 70 proc.)
Przepis
Z puszki wyjąć tylko białą, stałą część mleka kokosowego. Przełożyć do garnka i podgrzać do wrzenia. Wyłączyć palnik, po czym dodać czekoladę, kakao, ekstrakt i cukier. Wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać ciecierzycę i dokładnie zmiksować blenderem ręcznym.
Przepis
Ułożyć wafel na desce. Posmarować go połową kremu i przykryć drugim waflem. Ten posmarować połową dżemu. Na kolejny wafel wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim waflem posmarowanym dżemem. Całość lekko przycisnąć. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aż masa czekoladowa stężeje. Po zastygnięciu pokroić na wafelki.