Kisiel wiśniowy według Anny Lewandowskiej
Oto pyszny letni deser z wiśniami w roli głównej. Słodycz kisielu przełamana lekko kwaskowym smakiem owoców. Pyszniej być nie może! Korzystajmy latem z dobrodziejstw sezonowych owoców, mają wtedy najwięcej walorów smakowych i wartości odżywczych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
• 2 szklanki wiśni bez pestek
• 2 szklanki wody
• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
• 3 łyżki cukru kokosowego
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Do rondelka wsyp wydrylowane wiśnie, zalej wodą, dodaj siemię lniane i cukier kokosowy, gotuj przez ok. 5 minut. Mąkę rozpuść w ½ szklanki zimnej wody i dolej powoli do rondelka. Gotuj aż do zagotowania, następnie odstaw do wystygnięcia.
Więcej zdrowych słodyczy znajdziecie w książce Anny Lewandowskiej "Healthy sweets by Ann"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze