Kisiel wiśniowy według Anny Lewandowskiej
Oto pyszny letni deser z wiśniami w roli głównej. Słodycz kisielu przełamana lekko kwaskowym smakiem owoców. Pyszniej być nie może! Korzystajmy latem z dobrodziejstw sezonowych owoców, mają wtedy najwięcej walorów smakowych i wartości odżywczych.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
• 2 szklanki wiśni bez pestek
• 2 szklanki wody
• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
• 3 łyżki cukru kokosowego
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis
Do rondelka wsyp wydrylowane wiśnie, zalej wodą, dodaj siemię lniane i cukier kokosowy, gotuj przez ok. 5 minut. Mąkę rozpuść w ½ szklanki zimnej wody i dolej powoli do rondelka. Gotuj aż do zagotowania, następnie odstaw do wystygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl