Domowa konfitura wiśniowa. Najlepszy sposób na przetwory

Jeden z obowiązkowych letnich przetworów, czyli konfitura wiśniowa. Jest bardzo słodka i smaczna. Stanowi wspaniały dodatek do ciast i kremów, szczególnie do ciast czekoladowych. Zimą jest przyjemnym uzupełnieniem śniadania na słodko. Sekret smaku to dość długie gotowanie, aż masa nieco zbrązowieje i będzie miała delikatny karmelowy posmak. Owoce w konfiturze powinny być w całości. W trakcie gotowania należy uważać, aby się nie poparzyć. Sprawdzony przepis poleca "Mała Cukierenka".

Domowa konfitura wiśniowa. Najlepszy sposób na przetworyDomowa konfitura wiśniowa. Najlepszy sposób na przetwory
Natalia Kudela

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 250 ml wody

Przepis

Wiśnie umyć i wydrążyć. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i od czasu do czasu mieszając, zagotować. Na gotujący się syrop wsypać wiśnie i znów zagotować. Na małym ogniu gotować konfiturę przez 30 minut. Proszę konfitury nie mieszać łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsać rondlem (robimy tak, żeby nie uszkodzić owoców). Pianę, która będzie się tworzyć na powierzchni, zbierać łyżką. Konfiturę zdjąć z ognia i odstawić w chłodne pomieszczenie na następny dzień (ja jeszcze konfiturę nakrywam). Na następny dzień konfiturę znów zagotować i trzymać na małym ogniu, wstrząsając rondlem od czasu do czasu. Konfiturę gotujemy, aż owoce staną się szkliste. Gotuję konfiturę przez około 3 godziny, aż troszkę zbrązowieje (będzie miała wtedy taki karmelowy posmak). Konfiturę rozlać do czystych słoiczków i zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić do przestygnięcia. Uwaga! Słoiki z nakrętkami przed napełnieniem wkładam na około 10 minut do nagrzanego piekarnika. Trzymam je w temperaturze 180 stopni C. Konfiturę przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Zobacz także: maślane ciasto z wiśniami

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę