Trwa ładowanie...
d4b33av
24-08-2017 15:34

Domowa konfitura wiśniowa. Najlepszy sposób na przetwory

Przepis

Jeden z obowiązkowych letnich przetworów, czyli konfitura wiśniowa. Jest bardzo słodka i smaczna. Stanowi wspaniały dodatek do ciast i kremów, szczególnie do ciast czekoladowych. Zimą jest przyjemnym uzupełnieniem śniadania na słodko. Sekret smaku to dość długie gotowanie, aż masa nieco zbrązowieje i będzie miała delikatny karmelowy posmak. Owoce w konfiturze powinny być w całości. W trakcie gotowania należy uważać, aby się nie poparzyć. Sprawdzony przepis poleca "Mała Cukierenka".

d4b33av
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 250 ml wody
Przepis

Wiśnie umyć i wydrążyć. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i od czasu do czasu mieszając, zagotować. Na gotujący się syrop wsypać wiśnie i znów zagotować. Na małym ogniu gotować konfiturę przez 30 minut. Proszę konfitury nie mieszać łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsać rondlem (robimy tak, żeby nie uszkodzić owoców). Pianę, która będzie się tworzyć na powierzchni, zbierać łyżką. Konfiturę zdjąć z ognia i odstawić w chłodne pomieszczenie na następny dzień (ja jeszcze konfiturę nakrywam). Na następny dzień konfiturę znów zagotować i trzymać na małym ogniu, wstrząsając rondlem od czasu do czasu. Konfiturę gotujemy, aż owoce staną się szkliste. Gotuję konfiturę przez około 3 godziny, aż troszkę zbrązowieje (będzie miała wtedy taki karmelowy posmak). Konfiturę rozlać do czystych słoiczków i zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić do przestygnięcia. Uwaga! Słoiki z nakrętkami przed napełnieniem wkładam na około 10 minut do nagrzanego piekarnika. Trzymam je w temperaturze 180 stopni C. Konfiturę przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Zobacz także: maślane ciasto z wiśniami

Polecamy wideo: domowa drożdżówka z wiśniami

Domowa konfitura wiśniowa. Najlepszy sposób na przetwory
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4b33av
d4b33av
d4b33av
d4b33av
Więcej tematów
d4b33av

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj