Domowa konfitura wiśniowa. Najlepszy sposób na przetwory
Jeden z obowiązkowych letnich przetworów, czyli konfitura wiśniowa. Jest bardzo słodka i smaczna. Stanowi wspaniały dodatek do ciast i kremów, szczególnie do ciast czekoladowych. Zimą jest przyjemnym uzupełnieniem śniadania na słodko. Sekret smaku to dość długie gotowanie, aż masa nieco zbrązowieje i będzie miała delikatny karmelowy posmak. Owoce w konfiturze powinny być w całości. W trakcie gotowania należy uważać, aby się nie poparzyć. Sprawdzony przepis poleca "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 250 ml wody
Wiśnie umyć i wydrążyć. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i od czasu do czasu mieszając, zagotować. Na gotujący się syrop wsypać wiśnie i znów zagotować. Na małym ogniu gotować konfiturę przez 30 minut. Proszę konfitury nie mieszać łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsać rondlem (robimy tak, żeby nie uszkodzić owoców). Pianę, która będzie się tworzyć na powierzchni, zbierać łyżką. Konfiturę zdjąć z ognia i odstawić w chłodne pomieszczenie na następny dzień (ja jeszcze konfiturę nakrywam). Na następny dzień konfiturę znów zagotować i trzymać na małym ogniu, wstrząsając rondlem od czasu do czasu. Konfiturę gotujemy, aż owoce staną się szkliste. Gotuję konfiturę przez około 3 godziny, aż troszkę zbrązowieje (będzie miała wtedy taki karmelowy posmak). Konfiturę rozlać do czystych słoiczków i zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić do przestygnięcia. Uwaga! Słoiki z nakrętkami przed napełnieniem wkładam na około 10 minut do nagrzanego piekarnika. Trzymam je w temperaturze 180 stopni C. Konfiturę przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Zobacz także: maślane ciasto z wiśniami
Polecamy wideo: domowa drożdżówka z wiśniami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze