Trwa ładowanie...
d1p6b8g

Schab w galarecie

Przepis

Mięsa w galarecie smakują wybornie, nie wysychają i można je przechowywać w lodówce kilka dni. Przystawki tego typu możemy więc przygotować wcześniej.

d1p6b8g
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • schab ok. 1 kg
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek
  • ok. 0,5 l czystego bulionu
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • kilka suszonych śliwek lub suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
Przepis

Schab dokładnie myjemy, suszymy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie robimy wzdłuż ostrym nożem kilka otworów, w które wciskamy suszone śliwki lub pomidory. Schab smarujemy oliwą, władamy do naczynia żaroodpornego, przykrywany i pieczemy w temp. 180 stopni C przez godzinę. Wyjmujemy mięso, studzimy i kroimy na plastry. Zalewamy galaretą zrobioną z rosołu z dodatkiem żelatyny i odstawiamy do zastygnięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Schab w galarecie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1p6b8g
d1p6b8g
d1p6b8g
d1p6b8g
d1p6b8g
Więcej tematów
d1p6b8g