Trwa ładowanie...
dt4w2mm
24-06-2019 14:59

Pierogi z truskawkami. Obowiązkowe w letnim menu

Przepis

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby pierogów z truskawkami. Przypominają beztroskie lata dzieciństwa. Miękkie, delikatne ciasto i przepyszne słodkie owoce. Najczęściej podajemy je ze śmietaną i cukrem, Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami", proponuje jednak wersję z palonym masłem. Będzie pysznie!

dt4w2mm
4.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Ciasto na ok. 50-60 pierogów

  • 2 szklanki mąki pszennej bio + do podsypywania
  • 1 jajko z wolnego wybiegu
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g małych truskawek

Do podania:

  • palone masło + cukier trzcinowy
  • 100 g dobrego masła (niesolonego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego bio
Przepis

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, masło, sól i stopniowo dolewamy wodę – zagarniając mąkę do środka, aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne i nie może kleić się do rąk. Formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą i zostawiamy aby odpoczęło – na 20 minut. Odrywamy po kawałku ciasta, cienko je wałkujemy i wykrawamy szklanką koła, do środka każdego wkładamy truskawki – 1-2 sztuki. Sklejamy brzegi i układamy na ścierce posypanej mąką. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku – do wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.

Na patelni o grubym dnie topimy masło – najlepiej, aby dno patelni było jasne – widać wtedy kolor masła. Gdy będzie zupełnie płynne, ciągle podgrzewamy, mieszając tłuszcz, by równomiernie się "przypalał". Kiedy masło nabierze brązowego koloru, jest gotowe. Wyłączamy płytę i dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego bio. Mieszamy i polewamy pierogi.

Pierogi z truskawkami. Obowiązkowe w letnim menu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dt4w2mm
dt4w2mm
dt4w2mm
dt4w2mm
Więcej tematów
dt4w2mm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj