Pierogi z truskawkami. Obowiązkowe w letnim menu
Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby pierogów z truskawkami. Przypominają beztroskie lata dzieciństwa. Miękkie, delikatne ciasto i przepyszne słodkie owoce. Najczęściej podajemy je ze śmietaną i cukrem, Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami", proponuje jednak wersję z palonym masłem. Będzie pysznie!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Ciasto na ok. 50-60 pierogów
Do podania:
- palone masło + cukier trzcinowy
- 100 g dobrego masła (niesolonego)
- 2 łyżki cukru trzcinowego bio
Przepis
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, masło, sól i stopniowo dolewamy wodę – zagarniając mąkę do środka, aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne i nie może kleić się do rąk. Formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą i zostawiamy aby odpoczęło – na 20 minut. Odrywamy po kawałku ciasta, cienko je wałkujemy i wykrawamy szklanką koła, do środka każdego wkładamy truskawki – 1-2 sztuki. Sklejamy brzegi i układamy na ścierce posypanej mąką. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku – do wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
Przepis
Na patelni o grubym dnie topimy masło – najlepiej, aby dno patelni było jasne – widać wtedy kolor masła. Gdy będzie zupełnie płynne, ciągle podgrzewamy, mieszając tłuszcz, by równomiernie się "przypalał". Kiedy masło nabierze brązowego koloru, jest gotowe. Wyłączamy płytę i dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego bio. Mieszamy i polewamy pierogi.