ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0

Pierogi z truskawkami. Obowiązkowe w letnim menu

Przepis

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby pierogów z truskawkami. Przypominają beztroskie lata dzieciństwa. Miękkie, delikatne ciasto i przepyszne słodkie owoce. Najczęściej podajemy je ze śmietaną i cukrem, Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami", proponuje jednak wersję z palonym masłem. Będzie pysznie!

Trwa ładowanie...
ycipk-2xlcm0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Kuchennymi Drzwiami
Podziel się
Składniki

Ciasto na ok. 50-60 pierogów

  • 2 szklanki mąki pszennej bio + do podsypywania
  • 1 jajko z wolnego wybiegu
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g małych truskawek

Do podania:

  • palone masło + cukier trzcinowy
  • 100 g dobrego masła (niesolonego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego bio
Przepis

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, masło, sól i stopniowo dolewamy wodę – zagarniając mąkę do środka, aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne i nie może kleić się do rąk. Formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą i zostawiamy aby odpoczęło – na 20 minut. Odrywamy po kawałku ciasta, cienko je wałkujemy i wykrawamy szklanką koła, do środka każdego wkładamy truskawki – 1-2 sztuki. Sklejamy brzegi i układamy na ścierce posypanej mąką. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku – do wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.

ycipk-2xlcm0

Na patelni o grubym dnie topimy masło – najlepiej, aby dno patelni było jasne – widać wtedy kolor masła. Gdy będzie zupełnie płynne, ciągle podgrzewamy, mieszając tłuszcz, by równomiernie się "przypalał". Kiedy masło nabierze brązowego koloru, jest gotowe. Wyłączamy płytę i dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego bio. Mieszamy i polewamy pierogi.

ycipk-2xlcm0
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0