Trwa ładowanie...
d1w40yr
31-07-2019 10:25

Ciasto wiśniowe z kremem jogurtowym. Aż slinka cieknie

Przepis

- Przepyszne ciasto z wiśniami, z kremem jogurtowym, na kakaowym, wilgotnym biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, z dużą ilością wiśni. Wszystkie warstwy wspaniale ze sobą smakują. Jestem wielce zadowolona z tego przepisu - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".

d1w40yr
4.8
(31 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek – osobno żółtka i białka
  • 40 g kakao bez cukru
  • 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 180 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju

Do nasączenia:

  • 100 ml wody (można zastąpić wiśniówką)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Masa wiśniowa:

  • 1 kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych
  • 1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy lub śmietankowy
  • około 130 ml wody do rozmieszania budyniu
  • 2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych)
  • 250 ml wody do wiśni
  • 150 g cukru

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
  • 450 g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
  • 15 g żelatyny + 150 ml wody w temperaturze pokojowej

Dodatkowo do dekoracji:

  • ubita śmietanka (tak około 250-300 ml schłodzonej śmietanki 30 proc., posłodzonej 1 łyżką cukru pudru)
  • starta czekolada lub wiórki czekoladowe
  • wiśnie
Przepis

Piekarnik nastawić na 160st. C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 st. C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.

Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa wiśniowa: wiśnie przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier i wymieszać łyżką. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się zagotują zmniejszyć ogień i gotować je przez około 1-2 minuty. W międzyczasie budyń wsypać do miseczki, dodać około 130 ml wody i wymieszać. Tak rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować. Zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa ma delikatnie tężeć.

Składanie ciasta: ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę, aby masa wiśniowa lepiej trzymała się biszkoptu. Włożyć biszkopt z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Na biszkopt wylać lekko tężejącą masę wiśniową i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.

Krem: żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby żelatyna napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić. Jogurt przełożyć do miski. Śmietankę wlać do drugiej miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić.

Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie w dwóch partiach dodać ubitą śmietankę, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem. Gotowy krem wylać na wiśnie i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i pokroić je na porcję. Każdą porcję można ozdobić kleksem bitej śmietany, posypać startą czekoladą i na koniec położyć wisienkę.

Ciasto wiśniowe z kremem jogurtowym. Aż slinka cieknie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj