Ciasto wiśniowe z kremem jogurtowym. Aż slinka cieknie
- Przepyszne ciasto z wiśniami, z kremem jogurtowym, na kakaowym, wilgotnym biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, z dużą ilością wiśni. Wszystkie warstwy wspaniale ze sobą smakują. Jestem wielce zadowolona z tego przepisu - pisze Natalia, autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 5 jajek – osobno żółtka i białka
- 40 g kakao bez cukru
- 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 180 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju
Do nasączenia:
- 100 ml wody (można zastąpić wiśniówką)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Masa wiśniowa:
- 1 kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych
- 1 budyń malinowy bez cukru lub waniliowy lub śmietankowy
- około 130 ml wody do rozmieszania budyniu
- 2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych)
- 250 ml wody do wiśni
- 150 g cukru
Krem:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
- 450 g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
- 15 g żelatyny + 150 ml wody w temperaturze pokojowej
Dodatkowo do dekoracji:
- ubita śmietanka (tak około 250-300 ml schłodzonej śmietanki 30 proc., posłodzonej 1 łyżką cukru pudru)
- starta czekolada lub wiórki czekoladowe
- wiśnie
Piekarnik nastawić na 160st. C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 st. C). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa wiśniowa: wiśnie przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier i wymieszać łyżką. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się zagotują zmniejszyć ogień i gotować je przez około 1-2 minuty. W międzyczasie budyń wsypać do miseczki, dodać około 130 ml wody i wymieszać. Tak rozmieszany budyń wlać do gotujących się wiśni i znów owoce zagotować. Zdjąć z ognia dodać obie galaretki i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa ma delikatnie tężeć.
Składanie ciasta: ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę, aby masa wiśniowa lepiej trzymała się biszkoptu. Włożyć biszkopt z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Na biszkopt wylać lekko tężejącą masę wiśniową i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.
Krem: żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby żelatyna napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić. Jogurt przełożyć do miski. Śmietankę wlać do drugiej miski, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie w dwóch partiach dodać ubitą śmietankę, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem. Gotowy krem wylać na wiśnie i wyrównać, ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i pokroić je na porcję. Każdą porcję można ozdobić kleksem bitej śmietany, posypać startą czekoladą i na koniec położyć wisienkę.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze