Trwa ładowanie...
dtjboc0
17-09-2018 08:33

Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku

Przepis

Kruche ciasto tarty świetnie pasuje do wielu sezonowych owoców np. śliwek. To połączenie doceniali już nawet nasi przodkowie. Jesteście ciekawi, jakie desery jedzono w XIX wieku? Koniecznie sprawdźcie przepis z 1837 roku na tartę ze śliwkami, który poleca Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

dtjboc0
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 230 g przesianej mąki
  • 300 g śliwek
Przepis

Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem i masłem. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż powstanie jednolita, gładka kulka. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Formę (moja ma średnicę 26 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dłońmi rozprowadzamy na dnie formy ciasto kruche i nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. W czasie kiedy podpieka się spód przygotowujemy śliwki: myjemy je i wyjmujemy pestki. Do połówek śliwek dodajemy 2 łyżki brązowego cukru i wszystko mieszamy. Wykładamy śliwki na podpieczony spód, posypujemy je resztą cukru i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Ciasto idealnie smakuje z prawdziwym sosem waniliowym.

Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj