Trwa ładowanie...
ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a
x-news/Uwaga TVN

Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku

Przepis

Kruche ciasto tarty świetnie pasuje do wielu sezonowych owoców np. śliwek. To połączenie doceniali już nawet nasi przodkowie. Jesteście ciekawi, jakie desery jedzono w XIX wieku? Koniecznie sprawdźcie przepis z 1837 roku na tartę ze śliwkami, który poleca Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Trwa ładowanie...
ycipk-3ncb6a
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku
www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 230 g przesianej mąki
  • 300 g śliwek
Przepis

Przygotowujemy ciasto: przesianą mąkę łączymy z cukrem pudrem i masłem. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż powstanie jednolita, gładka kulka. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Formę (moja ma średnicę 26 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Dłońmi rozprowadzamy na dnie formy ciasto kruche i nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. W czasie kiedy podpieka się spód przygotowujemy śliwki: myjemy je i wyjmujemy pestki. Do połówek śliwek dodajemy 2 łyżki brązowego cukru i wszystko mieszamy. Wykładamy śliwki na podpieczony spód, posypujemy je resztą cukru i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut. Ciasto idealnie smakuje z prawdziwym sosem waniliowym.

Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-3ncb6a

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a
ycipk-3ncb6a