Malinowa pianka. Sposób na lekki deser
Malinowa pianka to deser bez pieczenia na spodzie z ciastek. Delikatna i lekka owocowa pianka świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub deser po obiedzie. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Składniki na spód:
- opakowanie ciastek owsianych, około 200 g
- 2 łyżki roztopionego masła
- 20 g ekspandowanej kaszy jaglanej lub np. wiórków kokosowych
Malinowa pianka:
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- 400 ml jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 300 g malin mrożonych
- 200 g malin świeżych
- 6 łyżek cukru (lub do smaku)
Galaretka z jogurtu:
- 150 g jogurtu
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Ciastka zmiksuj lub drobno pokrusz. Wymieszaj dokładnie z masłem i kaszą ekspandowaną. Rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 20×30. Włóż do lodówki na czas przygotowania pianki.
W małym garnuszku podgrzej maliny z cukrem. Gotuj przez kilka minut, aż maliny się rozpadną. Zdejmij z ognia i przetrzyj, aby pozbyć się pestek. Namocz żelatynę przez kilka minut w wodzie. Dodaj do malin i podgrzej w garnuszku, cały czas mieszając, do rozpuszczenia żelatyny. Nie gotuj! Przestudzone maliny połącz z jogurtem. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno. Do masy jogurtowo-malinowej dodawaj ubitą śmietankę w trzech turach, użyj do tego szpatułki, nie miksera. Dobrze połącz. Masę przelej na spód i włóż na chwilę do lodówki. Wysyp świeże maliny na tężejącą piankę i włóż z powrotem do lodówki.
Podgrzej mleko z cukrem. Dodaj żelatynę i odłóż na chwilę. Zacznij podgrzewać jeszcze raz mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny. Połącz wszystko z jogurtem. Wylej na piankę, pomiędzy maliny. Schładzaj całość minimum 2-3 godziny lub przez całą noc.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze