Pierogi z morelami według receptury z 1910 r. Smakują jak u babci
Słodkie połączenie owoców i delikatnego ciasta na pierogi. Dla wielu to smaki dzieciństwa, które kojarzą sięz kuchnią babci. Poniższy przepis pochodzi z książki Marii Ochorowicz-Monatowej, a odświeżyła go autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mąki pszennej typu 500
- 450 g moreli
- 300 ml ciepłej wody
- Szczypta soli
- Opcjonalnie do podania: masło rozpuszczone z cynamonem i cukrem
Morele umyj, osusz, przetnij i wyjmij pestkę. Przełóż je na patelnię, posyp dwiema łyżeczkami cukru i smaż na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Mieszaj drewnianą łopatką. Przygotuj ciasto na pierogi: w ciepłej wodzie rozpuść szczyptę soli i zalej tą wodą przesianą mąkę. Na początku możesz łączyć składniki za pomocą szpatułki, ale z czasem zacznij wyrabiać je rękoma. Im mocniej i dłużej wyrabiasz ciasto, tym bardziej będzie ono elastyczne i miękkie. Odetnij kawałek ciasta, pozostałą część zostaw pod przykryciem, i rozwałkuj odrobinę grubiej niż zazwyczaj.
Ostudzone morele wykładaj na wykrojone szklanką placuszki i łącz ze sobą brzegi. Pierogi z morelami możesz zamrozić: ułóż je na drewnianej lub plastikowej deseczce, wcześniej oprószonej lekko mąką i wstaw do zamrażalnika. Jak się porządnie zamrożą, to możesz włożyć je do plastikowego woreczka, najlepiej zamykanego strunowo. Pierogi z morelami możesz też od razu ugotować: wrzuć je do wrzątku, mieszaj tylko drewnianą łyżką i jak wypłyną, potrzymaj je ok. 1 minuty i wyciągaj za pomocą cedzakowej łyżki. Pierogi z morelami lubię podawać z masłem cynamonowym: rozpuszczam łyżeczkę masła, dodaję szczyptę cynamonu i cukru i rozprowadzam to na pierogach.
Zobacz także: tartaletki z wątróbką wg przepisu prababci
src="https://d.wpimg.pl/1725205264--102652416/tae.jpg"/>
Polecamy wideo: włoskie pierożki z pomidorami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze