ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr
x-news/Uwaga TVN

Pierogi z morelami według receptury z 1910 r. Smakują jak u babci

Przepis

Słodkie połączenie owoców i delikatnego ciasta na pierogi. Dla wielu to smaki dzieciństwa, które kojarzą sięz kuchnią babci. Poniższy przepis pochodzi z książki Marii Ochorowicz-Monatowej, a odświeżyła go autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Trwa ładowanie...
ycipk-2v9azr
Zdjęcie www.przepisytradycyjne.pl
Podziel się
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typu 500
  • 450 g moreli
  • 300 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie do podania: masło rozpuszczone z cynamonem i cukrem
Przepis

Morele umyj, osusz, przetnij i wyjmij pestkę. Przełóż je na patelnię, posyp dwiema łyżeczkami cukru i smaż na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Mieszaj drewnianą łopatką. Przygotuj ciasto na pierogi: w ciepłej wodzie rozpuść szczyptę soli i zalej tą wodą przesianą mąkę. Na początku możesz łączyć składniki za pomocą szpatułki, ale z czasem zacznij wyrabiać je rękoma. Im mocniej i dłużej wyrabiasz ciasto, tym bardziej będzie ono elastyczne i miękkie. Odetnij kawałek ciasta, pozostałą część zostaw pod przykryciem, i rozwałkuj odrobinę grubiej niż zazwyczaj.
Ostudzone morele wykładaj na wykrojone szklanką placuszki i łącz ze sobą brzegi. Pierogi z morelami możesz zamrozić: ułóż je na drewnianej lub plastikowej deseczce, wcześniej oprószonej lekko mąką i wstaw do zamrażalnika. Jak się porządnie zamrożą, to możesz włożyć je do plastikowego woreczka, najlepiej zamykanego strunowo. Pierogi z morelami możesz też od razu ugotować: wrzuć je do wrzątku, mieszaj tylko drewnianą łyżką i jak wypłyną, potrzymaj je ok. 1 minuty i wyciągaj za pomocą cedzakowej łyżki. Pierogi z morelami lubię podawać z masłem cynamonowym: rozpuszczam łyżeczkę masła, dodaję szczyptę cynamonu i cukru i rozprowadzam to na pierogach.
Zobacz także: tartaletki z wątróbką wg przepisu prababci

ycipk-2v9azr
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr
ycipk-2v9azr