Gruszki marynowane w occie. Jak je zrobić?
Sezon na gruszki w pełni, mamy więc dla was sprawdzony przepis na owoce marynowane w octowej zalewie. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
- Z wody, octu, cukru i przypraw na wolnym ogniu zagotować zalewę i powoli wkładać do niej owoce.
- Gotować je na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę.
- Przełożyć gorące owoce z zalewą do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl