Szpinakowy sos do nachos
Szpinak w kuchni ma wiele zastosowań. Możemy go użyć jako dodatku do dań z makaronem. Po podsmażeniu, jako farszu do mięs, naleśników, pierogów, pasztecików z ciasta francuskiego czy
zapiekanek. Pozwala również na nietypowe zastosowania, np. służy jako baza do sosu z którym podajemy nachos, kiedy nudzą się nam klasyczne sosy serowy i chili. Tak przygotowany szpinak może służyć jako dodatek do mięs.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 450 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak)
- 3 łyżki masła (najlepiej klarowane)
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g startego żółtego sera
- chili, gałka muszkatołowa do smaku
- 1 opakowanie nachos
Mrożony szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, szklimy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę z czosnkiem i dodajemy szpinak. Całość zalewamy śmietanką i zagotowujemy. Szpinak miksujemy za pomocą blendera na gładką masę i doprawiamy do smaku chili i gałką muszkatołową. Przekładamy do formy do zapiekania, posypujemy żółtym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Tanio, szybko i smacznie!
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze