Trwa ładowanie...
d29h6py
27-03-2014 14:00

Szpinakowy sos do nachos

Przepis

Szpinak w kuchni ma wiele zastosowań. Możemy go użyć jako dodatku do dań z makaronem. Po podsmażeniu, jako farszu do mięs, naleśników, pierogów, pasztecików z ciasta francuskiego czy
zapiekanek. Pozwala również na nietypowe zastosowania, np. służy jako baza do sosu z którym podajemy nachos, kiedy nudzą się nam klasyczne sosy serowy i chili. Tak przygotowany szpinak może służyć jako dodatek do mięs.

d29h6py
4.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123
Źródło: 123
Składniki
  • 450 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak)
  • 3 łyżki masła (najlepiej klarowane)
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g startego żółtego sera
  • chili, gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 opakowanie nachos
Przepis

Mrożony szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, szklimy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę z czosnkiem i dodajemy szpinak. Całość zalewamy śmietanką i zagotowujemy. Szpinak miksujemy za pomocą blendera na gładką masę i doprawiamy do smaku chili i gałką muszkatołową. Przekładamy do formy do zapiekania, posypujemy żółtym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Tanio, szybko i smacznie!

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Szpinakowy sos do nachos
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d29h6py

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d29h6py
d29h6py
d29h6py
d29h6py
Więcej tematów
d29h6py