Trwa ładowanie...
d1zetuf
25-03-2019 12:40

Prosty sernik z wiśniami i kruszonką. Idealny na Święta

Przepis

Szukacie przepisu na sernik? Mamy pyszną propozycję od Natalii. "Jest bardzo wilgotny, kremowy, aromatyczny, na spodzie z herbatników w czekoladzie. Wygląda fantastycznie i goście byli nim zachwyceni, prosili o przepis. W przygotowaniu jest prosty i szybki" - pisze autorka przepisu, która porowadzi bloga "Mała Cukierenka".

d1zetuf
4.7
(48 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki
  • Spód:
  • 220 g herbatników w czekoladzie
  • 90 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 1 kg gotowego sera na sernik
  • 300 g naturalnego jogurtu typu greckiego
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 słoik wiśni w kompocie (wiśnie bez pestek; po osączeniu 360 g wiśni)

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 70 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 garście płatków migdałowych
Przepis

Piekarnik nastawić na 160 st. C na funkcji góra-dół. Wiśnie osączyć na sitku i odstawić.

Kruszonka: do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło i rękoma zagnieść kruszonkę. Dodać płatki migdałowe i znów krótko zanieść, odstawić.

Spód: herbatniki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.

Masa serowa: do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier wanilinowy, jogurt, skórkę z cytryny, budyń i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotową masę serową przełożyć na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć wiśnie i równomiernie posypać je kruszonką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i sernik można wstawić do lodówki na parę godzin.

Prosty sernik z wiśniami i kruszonką. Idealny na Święta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

80
21

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zetuf
d1zetuf
d1zetuf
d1zetuf
Więcej tematów
d1zetuf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj