Trwa ładowanie...
d1glhbk
08-09-2022 11:50

Filet z dorsza po szlachecku

Przepis

Jego delikatne w smaku, białe mięso docenią nawet osoby, które niezbyt przepadają za rybami. Dorsz jest nieprzypadkowo uznawany za jedną z najzdrowszych ryb. Najlepiej wybierać dorsza świeżego - w całości lub pod postacią filetów. W sklepie ryba powinna być przechowywana w lodzie, a jej powierzchnia musi błyszczeć. Nie mniej istotny jest zapach, zdradzający zazwyczaj, czy dorsz nadaje się do jedzenia.

d1glhbk
2.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 600 g filetów z dorsza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz cytrynowy, cynamon, imbir
  • 100 g moreli suszonych
  • 0,75 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 5 łyżek oleju
Przepis
  • Filety natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny.
  • Morele moczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, drobno pokroić, połączyć z winem, cynamonem i imbirem. Gotować 10 minut. Zmiksować (jeżeli sos jest za gęsty, dodać odrobinę wody), doprawić do smaku sokiem z cytryny.
  • Filety obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, polać sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  • Podawać z ryżem i sałatą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Filet z dorsza po szlachecku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1glhbk
d1glhbk
d1glhbk
d1glhbk
Więcej tematów
d1glhbk