Szarlotka z pianką
Trudno sobie wyobrazic lepsze ciasto na jesień niż szarlotka. Pachnąca cynamonem i jabłkami skradnie serce każdego łasucha. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Niezbędne składniki:
⦁ 400 g mąki
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ ½ szklanki cukru
⦁ 1 łyżka cukru waniliowego
⦁ 200 g masła
⦁ 4 żółtka
Masa jabłkowa:
⦁ 1½ kg jabłek (masa po obraniu)
⦁ 1 łyżeczka cynamonu
⦁ skórka otarta z pomarańczy
Piana:
⦁ 4 białka
⦁ szczypta soli
⦁ ¾ szklanki cukru pudru
Ponadto:
⦁ 2 łyżki bułki tartej
⦁ cukier puder
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto. Uformować wałek. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut.
Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem. Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta – na tarce jarzynowej. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Udekorować cukrem pudrem
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze