Trwa ładowanie...
d2k6aae
17-10-2019 11:36

Szarlotka z pianką

Przepis

Trudno sobie wyobrazic lepsze ciasto na jesień niż szarlotka. Pachnąca cynamonem i jabłkami skradnie serce każdego łasucha. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz.

d2k6aae
2.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki

Niezbędne składniki:
⦁ 400 g mąki
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ ½ szklanki cukru
⦁ 1 łyżka cukru waniliowego
⦁ 200 g masła
⦁ 4 żółtka

Masa jabłkowa:
⦁ 1½ kg jabłek (masa po obraniu)
⦁ 1 łyżeczka cynamonu
⦁ skórka otarta z pomarańczy

Piana:
⦁ 4 białka
⦁ szczypta soli
⦁ ¾ szklanki cukru pudru

Ponadto:
⦁ 2 łyżki bułki tartej
⦁ cukier puder

Przepis

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto. Uformować wałek. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut.

Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem. Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta – na tarce jarzynowej. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Udekorować cukrem pudrem

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szarlotka z pianką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

59
14

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
d2k6aae
Więcej tematów
d2k6aae