Walentynki tuż tuż. Przepis na wyjątkowe kotlety cielęce z sosem wiśniowym
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę? Przygotuj romantyczna kolację w domu. Zamiast klasycznego spaghetti czy sałatki, proponujemy przepyszne kotlety cielęce z aromatycznym sosem wiśniowym. Kotlety będą się doskonale komponowały z ziemniaczanymi kluseczkami i surówką. Do tego lampka ulubionego wina i sukces murowany.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Z mięsa usunąć błonki, kotlety ponacinać, by nie skręcały się podczas smażenia. Natrzeć olejem, przyprawić pieprzem.
- Masło roztopić i oprószyć mąką. Zasmażkę podsmażyć na złoty kolor. Dodać wino wymieszane ze śmietaną, przyrządzić gęsty sos i dodać do niego wiśnie.
- Zdjąć z ognia i natychmiast przykryć pokrywką. Mięso przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię i zmniejszyć ogień.
- Kotlety usmażyć z jednej strony, odwrócić, dosmażyć z drugiej strony i posolić.
- Sos wymieszać z tłuszczem, na którym były smażone kotlety i doprawić do smaku.
- Przed podaniem na stół kotlety polać sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze