Walentynki tuż tuż. Przepis na wyjątkowe kotlety cielęce z sosem wiśniowym
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę? Przygotuj romantyczna kolację w domu. Zamiast klasycznego spaghetti czy sałatki, proponujemy przepyszne kotlety cielęce z aromatycznym sosem wiśniowym. Kotlety będą się doskonale komponowały z ziemniaczanymi kluseczkami i surówką. Do tego lampka ulubionego wina i sukces murowany.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Walentynki
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Z mięsa usunąć błonki, kotlety ponacinać, by nie skręcały się podczas smażenia. Natrzeć olejem, przyprawić pieprzem.
- Masło roztopić i oprószyć mąką. Zasmażkę podsmażyć na złoty kolor. Dodać wino wymieszane ze śmietaną, przyrządzić gęsty sos i dodać do niego wiśnie.
- Zdjąć z ognia i natychmiast przykryć pokrywką. Mięso przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię i zmniejszyć ogień.
- Kotlety usmażyć z jednej strony, odwrócić, dosmażyć z drugiej strony i posolić.
- Sos wymieszać z tłuszczem, na którym były smażone kotlety i doprawić do smaku.
- Przed podaniem na stół kotlety polać sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl