Kluski kładzione z sera z kaszą manną. Na słodkie drugie danie lub na deser
Kluski kładzione na słodko to przepyszna propozycja na podwieczorek. Przepis jest bardzo prosty. Kluseczki najlepiej smakują z bułką tartą podsmażoną na maśle. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 100 g kaszy manny
- 80 ml mleka
- 300 g sera białego półtłustego
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 jajek
- 60 g miękkiego masła
- sól
Kaszę wsypać do miseczki i zalać mlekiem. Odstawić na pół godziny. Ser zemleć. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć, ucierając dodawać cukier i żółtka. Do masy maślano-żółtkowej dodać ser i kaszę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką kluski na wrzącą, lekko osoloną wodę. Za każdym razem łyżkę zanurzać we wrzącej wodzie (gdyby ciasto było za rzadkie i kluski się rozpływały, należy dodać łyżkę kaszy, wymieszać i odstawić na 5 minut). Gotować około 5 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze